Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βιβλίο ηλικίας 800 ετών ρίχνει φως στο θρύλο του βασιλιά Αρθούρου

Ένα βιβλίο ηλικίας 800 ετών που ανακαλύφθηκε τυχαία σε μια βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ ρίχνει φως στο θρύλο του βασιλιά Αρθούρου, της αμφίβολης ιστορικής προσωπικότητας του 6ου αιώνα μ.Χ.

Το βιβλίο ανακαλύφθηκε το 2019 κατά τη διάρκεια συντήρησης και είχε χρησιμοποιηθεί για τη βιβλιοδεσία ενός βιβλίου, που κατέγραφε την οικονομική δραστηριότητα της βίλας ενός πλουσίου του 16ου αιώνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, οι 40 σελίδες του βιβλίου ήταν ιδιαίτερα εύθραυστες, οπότε οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδική τεχνολογία για να τις σαρώσουν, ώστε να τις διαβάσουν.

Η αναπαράσταση του βιβλίου ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και φωτίζει ακόμα περισσότερο το θρύλο του μυθικού βασιλιά της Βρετανίας.

Με βάση το δημοσίευμα, το βιβλίο αποτελεί μέρος της Suite Vulgate du Merlin, μιας γαλλικής απόδοσης της ιστορίας του βασιλιά Αρθούρου. Συγκεκριμένα, γράφτηκε στα παλαιά γαλλικά μεταξύ 1275 και 1315 από Γάλλους λόγιους που υπηρέτησαν τη νορμανδική βασιλική οικογένεια που κυβέρνησε την Αγγλία μετά την εισβολή του Γουλιέλμου του Κατακτητή.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται ρομάντζο και παραθέτει τα βασικά σημεία του θρύλου, ενώ προσθέτει και δύο νέα γεγονότα. Το πρώτο αφορά μάχες του Αρθούρου με Σάξονες εισβολείς και το δεύτερο μια επίσκεψη του Μέρλιν στο παλάτι, ο οποίος χρόνια μετά τη στέψη του Αρθούρου, τον επισκέφθηκε μεταμφιεσμένος σε άρπια, ώστε να τον συμβουλεύσει.

«Οι μάχες δείχνουν τη σύγκρουση του Χριστιανισμού με τον Παγανισμό… Επίσης, τονίζουν την αντίσταση στον “βάρβαρο εισβολέα” σε μια εποχή που δεν είχαν εκλείψει οι επεκτατικές βλέψεις στα βρετανικά εδάφη», ανέφεραν οι ειδικοί.

Επιπλέον, σημείωσαν ότι η μαγική εμφάνιση του Μέρλιν τονίζει τον σεβασμό στην παράδοση, ακόμη κι όταν ερχόταν σε σύγκρουση με τη θρησκεία, καθώς αναγνωρίζονταν μαγικές ικανότητες που δεν ενέκρινε η Εκκλησία.

«Το κάθε μεσαιωνικό χειρόγραφο είναι ξεχωριστό και αντικατοπτρίζει τις εκάστοτε παραλλαγές που εισήγαγαν οι μεσαιωνικοί γραφείς στο μύθο», ανέφερε το βρετανικό πανεπιστήμιο.

Επίσης, το βιβλίο περιείχε μερικά λάθη στη γραφή του, τα οποία μπορεί να φωτίσουν ακόμα περισσότερο την εποχή που γράφτηκε. Παραδείγματος χάριν, οι τίτλοι των Σαξόνων είναι γραμμένοι λάθος, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε παράφραση ή σκόπιμη αλλαγή, ώστε να φτιαχτεί ένα πολιτικό αφήγημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συγκεκριμένα λάθη θα αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες στο μέλλον, τόσο για τον μύθο, όσο και για το ίδιο το βιβλίο.

Πηγή: ogdoo.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο