Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινίασε στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός», μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του με τον τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης- Η Εμμονή του Βλέμματος» η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα ανέφερε ότι «επανέρχονται στις αρχές Μαΐου τα βανδαλισμένα από τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ έργα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τα ζητήματα της ελευθερίας της τέχνης, του ιερού και του βλάσφημου».
Αξίζει να πούμε, ότι νωρίτερα είχε διαρρεύσει επιστολή σημαντικών εικαστικών προς την ίδια και την υπουργό πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, στην οποία ζητούσαν να αποσυρθούν τα έργα τους από τη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης μέχρι να επιστρέψουν τα βανδαλισμένα, χρεώνοντας ευθύνη τόσο στο υπουργείο όσο και στην διευθύντρια της Πινακοθήκης.
Προφανώς υπό την πίεση αυτή, η διευθύντρια προχώρησε στην παραπάνω δήλωση. Εξάλλου είχε γίνει ανέκδοτο στον χώρο των εικαστικών το ότι χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας για να επιδιορθωθεί το σπασμένο τζάμι στα έργα του Χ. Κατσαδιώτη.
Όσοι και όσες παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη, αντιμετώπισαν μια άλλη έκπληξη: μεταξύ των έργων του αντίκρυσαν να εκτίθεται το πορτρέτο της κ. Άννας Παναγιωταρέα! Με την αφιέρωση “στην φίλη μου Άννα”, ο πίνακας βγήκε από την προσωπική συλλογή της άμισθης συμβούλου της Υπουργού Πολιτισμού για να εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη.
Χρειάστηκε μεγάλη αντίδραση και κινητοποίηση σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου ενάντια στη λογοκρισία για να υποσχεθεί η Πινακοθήκη ότι θα επιστρέψουν τα έργα του κ. Κατσαδιώτη στη θέση τους. Την ίδια ώρα, θεωρήθηκε λογικό να φιλοξενηθεί η προσωπογραφία της άμεσης συμβούλου της υπουργού Πολιτισμού και προσωπικής της φίλης (“κολλητές” τις αποκαλεί συχνά πυκνά ο φιλοκυβερνητικός τύπος) στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων.
Η κ. Παναγιωταρέα είναι ο άνθρωπος που συνοδεύει την υπουργό στα περισσότερα ταξίδια της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βρίσκεται κάθε μέρα στο γραφείο της υπουργού, σηκώνει το τηλέφωνο για να καλέσει τους δημοσιογράφους όταν νιώθει ότι τσαλακώνεται το προφίλ της υπουργού. Και φυσικά είναι γνωστές οι στενές της σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.
Η κ. Παναγιωταρέα, προσωπική φίλη του ζωγράφου, υπογράφει και το κείμενο στον κατάλογο της έκθεσης. Τίτλος του κειμένου «Ο μοναδικής ωραιότητας κόσμος του Τέτση». Σ’ αυτόν τον μοναδικής ωραιότητας κόσμο του, περιλαμβάνεται και η ίδια η ειδική σύμβουλος της υπουργού!
Θα ήταν απλά κακόγουστο όλο αυτό αν δεν ήταν προκλητικό, να βλέπουν οι επισκέπτες μια προσωπογραφία που συνήθως κοσμεί έναν προσωπικό χώρο, ένα γραφείο, ένα ιδιωτικό δωμάτιο, στην Εθνική Πινακοθήκη την ώρα που εξοβελίζονται έργα που ενοχλούν τους σκοταδιστές.
Εκτός αν έχουν σκοπό να μετατρέψουν σιγά σιγά την Εθνική Πινακοθήκη, σε γκαλερί της «αυτοκρατορικής αυλής».