Ο πλανήτης φαίνεται να πλησιάζει όλο και πιο κοντά σε μια μη αναστρέψιμη αλλαγή σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση πιθανοτήτων μέχρι σήμερα για τα “σημεία καμπής” του κλίματος.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα αυτή αποτέλεσε τη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Έξετερ και του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Σύμφωνα με αυτή, οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι, εάν οι κυβερνήσεις ακολουθήσουν την τρέχουσα πορεία τους, υπάρχει περίπου δύο στις τρεις πιθανότητες, τουλάχιστον ένα σημαντικό στοιχείο του γήινου συστήματος να περιέλθει σε μια ριζικά διαφορετική και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Τα σημεία καμπής είναι τα όρια όπου η μικρή σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας αναγκάζει ένα σύστημα, όπως ένα στρώμα πάγου ή ένα μοτίβο κυκλοφορίας των ωκεανών, σε μια αυτοδιαδιδόμενη μετάβαση. Για να μετρήσουν πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε αυτά τα όρια οι ειδικοί εξέτασαν δεκαέξι καλά μελετημένα στοιχεία καμπής όπως για παράδειγμα τη κατάρρευση των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, τη μαζική εξαφάνιση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και άλλα.
Χρησιμοποιώντας το κλιματικό μοντέλο Finite-amplitude Impulse Response (FaIR) σε συνδυασμό με μια απλοποιημένη αναπαράσταση της αποψίλωσης του Αμαζονίου και της απόψυξης του μόνιμα παγωμένου εδάφους, η ομάδα εκτέλεσε δεκάδες χιλιάδες Monte-Carlo προσομοιώσεις. Οι δοκιμές αυτές εξέτασαν τρία επίπεδα αβεβαιότητας: την ευαισθησία του πλανήτη στα αέρια του θερμοκηπίου, τα όρια θερμοκρασίας στα οποία θα μπορούσε να ανατραπεί κάθε στοιχείο και τον χρόνο που θα χρειαζόταν κάθε σύστημα για να ολοκληρώσει τη μετάβασή του.
Η μελέτη αντιμετώπισε επίσης μια μακροχρόνια ανησυχία ότι οι εκπομπές που απελευθερώνονται από ένα στοιχείο ανατροπής θα μπορούσαν να προκαλέσουν επαρκή επιπλέον θέρμανση για να ωθήσουν άλλα στοιχεία στα όριά τους. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι αναδράσεις από τα δύο πλούσια σε άνθρακα συστήματα δεν είναι, από μόνες τους, πιθανό να πυροδοτήσουν ένα σύνολο αλυσιδωτών αντιδράσεων. Παρ ‘όλα αυτά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι άλλες φυσικές αλληλεπιδράσεις, όπως οι αλλαγές στην κυκλοφορία των ωκεανών ή η νεφοκάλυψη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους κινδύνους με τρόπους που δεν καταγράφονται από το παρόν μοντέλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σημεία καμπής του κλίματος θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται η ανάλογη ενασχόληση με τις πιθανές επιδράσεις του.
Πηγή: Techmaniacs