Ερευνητές δημιούργησαν ένα ρομπότ εμπνευσμένο από βακτήρια με το όνομα ZodiAq, το οποίο κολυμπά χρησιμοποιώντας εύκαμπτους βραχίονες, όπως ακριβώς κάνουν τα μικρόβια.
Πιο συγκεκριμένα το ZodiAq αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Khalifa και είναι ένα υποβρύχιο ρομπότ σχεδιασμένο να κινείται με ένα επίπεδο ελέγχου που τα ρομπότ που κινούνται με έλικα δεν μπορούν να κάνουν αντίστοιχα. Αντί για παραδοσιακούς προωθητήρες, αυτό το ρομπότ εμπνευσμένο από βακτήρια χρησιμοποιεί 12 εύκαμπτους βραχίονες που περιστρέφονται σαν βακτηριακά μαστίγια, αφήνοντάς το να κινούνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Κάθε βραχίονας έχει μήκος 30 εκατοστά και τροφοδοτείται από ένα Raspberry Pi που συντονίζει την περιστροφή αυτών των βραχιόνων με βάση την ανάδραση από αισθητήρες που μετρούν το βάθος και την κίνηση.
Το ρομπότ μπορεί επίσης να επικοινωνήσει με έναν υπολογιστή επιφάνειας χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό μόντεμ και δεν χρειάζεται πρόσδεση. Το ρομπότ αντλεί το σχέδιό του από τα βακτήρια της πραγματικής ζωής και τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται. Πέρα από την ήπια πρόωση οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μια σημαντική αναβάθμιση καθώς αναπτύσσουν μαστίγια που μπορούν να κάμπτονται για κίνηση, αλλά να σκληραίνουν για να πιάνουν αντικείμενα όταν χρειάζεται. Αυτό θα επέτρεπε στο ZodiAq όχι μόνο να παρατηρεί το περιβάλλον του, αλλά να αλληλοεπιδρά μαζί τους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προώθηση των βακτηρίων είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός σε μικρές κλίμακες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχικές δοκιμές το ρομπότ κολύμπησε για έως και μία ώρα σε βάθη 2,5 μέτρων, πλοηγούμενο με ακρίβεια σε καθορισμένα σημεία. Παρ όλα αυτά δεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει τα γρήγορα κινούμενα drones, αλλά όσον αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, ο σχεδιασμός αυτός με μαλακή περιστροφή αποτελεί ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό εγχείρημα.
Πηγή: Techmaniacs