Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το δυσβάσταχτο κόστος στήριξης του Ζελένσκι

Τώρα που άλλαξαν τα κόζια είναι ευκαιρία να μάθουν οι Έλληνες την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι έβλαψαν τα εθνικά μας συμφέροντα

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δεν συμπεριφέρθηκε με διπλωματικό και πολιτικό τρόπο. Η στάση της θύμισε περισσότερο φανατικό οπαδό αθλητικού συλλόγου.

  • «Η θέση μας», εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»

Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε το καθεστώς Ζελένσκι άνευ όρων. Παραχώρησε υλικούς και άυλους πόρους στην Ουκρανία και χρέωσε τη χώρα ποικιλοτρόπως για να «κατατροπωθούν» οι Ρώσοι, οι οποίοι δαιμονοποιούνταν διαρκώς από την κυβερνητική προπαγανδιστική μηχανή.

Μέσα στα πολλά που δόθηκαν στην Ουκρανία ήταν και οπλικά συστήματα, τα οποία ήταν εγκατεστημένα στα νησιά μας. Κι αυτή η παραχώρηση έγινε δίχως να λάβουμε οποιοδήποτε αντίτιμο εκτός από κούφιες υποσχέσεις από τους Αμερικανούς.

Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν περισσεύουν πόροι και η αφαίρεση όπλων από τη συνοριογραμμή μας μείωσε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Στις 10 Ιουλίου 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νάντια Σάντλοου, που είναι μέλος του Hudson Institute και πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε τα ακόλουθα αποκαλυπτικά:

«Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. […] Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη».

 

Η παραδοχή από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι έχουν δημιουργηθεί κενά στην εθνική άμυνα από την παραχώρηση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία δεν προκαλεί μόνο ανησυχία, αλλά δημιουργεί και εύλογο προβληματισμό: πώς είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός, που συνορεύει με μια χώρα όπως η Τουρκία, που συμπεριφέρεται σαν γκάγκστερ και διεκδικεί εδάφη και θαλάσσιο και εναέριο χώρο, παραχωρεί τα όπλα της πατρίδας του σε ξένη δύναμη;

Επίσης, πώς είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοιου είδους παραδοχή και να μην κινητοποιούνται άμεσα τα αρμόδια θεσμικά όργανα του κράτους -μεταξύ αυτών και η Δικαιοσύνη- για να εξετάσουν τυχόν ευθύνες του κ. Μητσοτάκη αλλά και των μελών του υπουργικού συμβουλίου για την απίσχνανση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας;

Για την άφρονα -και σε ορισμένα σημεία ύποπτη- στάση της κυβέρνησης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο οφείλονται πολλές εξηγήσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά το αμυντικό και οικονομικό σκέλος της.

Τώρα που το πολιτικό αλλά και γεωπολιτικό εκκρεμές μετακινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνην που επιθυμούσε ο κ. Μητσοτάκης θα δοθούν πολλές ευκαιρίες για να μάθουν οι Έλληνες την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι έβλαψαν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο