Η ρομποτική προσφέρει λύση στο πρόβλημα της εξαφάνισης των μελισσών.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Robotics» επιστήμονες του MIT παρουσιάζουν ρομποτικά έντομα που δημιούργησαν τα οποία θα μπορούσαν μια μέρα να πραγματοποιήσουν επικονίαση με γρήγορο ρυθμό διασφαλίζοντας ομαλότητα στη παγκόσμια γεωργία που απειλείται από την εξαφάνιση κυρίως των μελισσών.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μάλιστα όχι απλά να διατηρήσει τις καλλιέργειες στα σημερινά επίπεδα αλλά να αυξήσει δραματικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Η τεχνητή επικονίαση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι μετακινούν με το χέρι τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, με προόδους όπως η μηχανική επικονίαση μεταξύ των τεχνικών που αναπτύσσονται.
Η ιδέα της χρήσης εντόμων ρομπότ δεν είναι νέα αλλά ένα πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες γενιές ρομπότ μεγέθους εντόμου ήταν η έλλειψη αντοχής, ταχύτητας και εναέριας ευελιξίας σε σύγκριση με τις μέλισσες και άλλα αληθινά έντομα. Η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα ρομποτικό έντομο με 100 φορές καλύτερες επιδόσεις από αντίστοιχα προηγούμενα μηχανικά έντομα ενώ είναι ελαφρύτερα και διαθέτουν αρκετό χώρο αποθήκευσης για μπαταρίες, είπαν οι επιστήμονες. Η ακρίβεια και η ευελιξία των νέων ρομποτικών εντόμων έχουν βελτιωθεί όπως επίσης και η λειτουργία-αντοχή των φτερών τους.
Είναι γνωστό ότι εδώ και περίπου 20 χρόνια μια πανδημία που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η αιτία της εξοντώνει μαζικά τις μέλισσες σε όλο τον κόσμο. Τεράστιοι πληθυσμοί μελισσών έχουν εξαφανιστεί προκαλώντας συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα αφού η απουσία μελισσών σύμφωνα με τους ειδικούς θα προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση μιας και οι μέλισσες παίζουν κεντρικό ρόλο στη παραγωγή τροφίμων ενώ επίσης θα προκαλέσει πιθανώς και πλήθος άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Πηγή: Naftemporiki.gr