O ιντερνετικός γίγαντας κοιτάζει την επόμενη μέρα στη βιομηχανία της τεχνολογίας.
Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη ότι η Google αναίρεσε την απόφαση της να μην αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για οπλικά συστήματα και παρακολούθηση η εταιρεία ανακοίνωσε τη νέα έκδοση της σουίτας ΑΙ Gemini και ότι εντός πενταετίας θα κυκλοφορήσουν οι πρώτες εφαρμογές κβαντικής πληροφορικής.
O κολοσσός των διαδικτυακών υπηρεσιών είχε δώσει πρόσβαση τον περασμένο Δεκέμβριο σε προγραμματιστές και επιλεγμένους χρήστες σε ορισμένες λειτουργίες της σουίτας Gemini 2.0. Η Google ανακοίνωσε ότι η γενική έκδοση της σουίτας είναι πλέον ανοικτή προς όλους.
Η σουίτα περιλαμβάνει μια σειρά από μοντέλα ΑΙ όπως το 2.0 Flash, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «μοντέλο εργαλείο, βέλτιστο για εργασίες υψηλού όγκου και μεγάλης συχνότητας», καθώς και το 2.0 Pro Experimental για απόδοση κωδικοποίησης και το 2.0 Flash-Lite, το οποίο η εταιρεία αποκαλεί το «πιο αποδοτικό μοντέλο μέχρι στιγμής».
Παράλληλα ο Χάρτμοθτ Νίβεν επικεφαλής του τομέα κβαντικής τεχνολογίας της Google δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι εντός της προσεχούς πενταετίας θα δούμε πρακτικές εφαρμογές κβαντικής τεχνολογίας.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση στη βιομηχανία της τεχνολογίας αφού πριν από λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής της Nvidia, της ηγέτιδας δύναμης στους επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης, είχε δηλώσει ότι βρισκόμαστε περίπου 20 χρόνια μακριά από πρακτικές εφαρμογές κβαντικής τεχνολογίας.
Ο Τζένσεν Χουάνγκ είχε εξηγήσει ότι η εκτίμηση του στηρίζεται στις υπάρχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και δυνατότητες που δεν φαίνεται ότι μπορούν να υποστηρίξουν για αρκετά χρόνια ακόμη την ανάπτυξη κβαντικών συστημάτων που θα παράγουν πρακτικά αποτελέσματα.
Οι αναλυτές της βιομηχανίας αναρωτιούνται αν η Google ξέρει κάτι που δεν ξέρει η Nvidia, αν δηλαδή στα εργαστήρια της Google έχει υπάρξει εντυπωσιακή πρόοδος στην κβαντική πληροφορική κάτω από τα ραντάρ, η αν η δήλωση αυτή έρχεται για να στηρίξει τις επενδύσεις στην κβαντική τεχνολογία αφού υπήρξαν χρηματιστηριακές απώλειες ύψους 8 δισ. δολαρίων στο συγκεκριμένο τομέα μετά τις δηλώσεις του Χουάνγκ.
Πάντως τον περασμένο Δεκέμβριο η Google παρουσίασε ένα τσιπ κβαντικού υπολογισμού που κατασκεύασε το οποίο χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά για να ολοκληρώσει εργασίες που θα χρειάζονταν 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 χρόνια για μερικούς από τους ταχύτερους συμβατικούς υπολογιστές του κόσμου.
Πηγή: Naftemporiki.gr