Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυτή είναι η μαγευτική εικόνα ενός νεογέννητου αστεριού που παίρνει σχήμα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) έδωσε μια νέα άποψη για το σύμπαν καθώς απεικονίστηκε για πρώτη φορά μια νέα εικόνα του protostar HH30.

Η νέα αυτή εικόνα δείχνει τον πρωτοπλανητικό δίσκο που φαίνεται στην άκρη, με μια κωνική εκροή αερίου και σκόνης, με έναν στενό πίδακα που εκτοξεύεται στο διάστημα. Το JWST είναι το πιο προηγμένο διαστημικό παρατηρητήριο που κατασκευάστηκε ποτέ και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο στο δεύτερο σημείο Lagrange, περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη. Διαθέτει ισχυρά υπέρυθρα όργανα που μπορούν να κοιτάξουν μέσα από τη σκόνη για να μελετήσουν το σχηματισμό άστρων, γαλαξιών, ακόμη και ατμόσφαιρες εξωπλανητών. Πρόσφατα λοιπόν το JWST χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη του protostar HH30.

proton HH30 αστέρι
Μια κοντινή εικόνα ενός πρωτοπλανητικού δίσκου γύρω από ένα νεοσχηματισμένο αστέρι. Πολλά διαφορετικά μήκη κύματος φωτός συνδυάζονται και αντιπροσωπεύονται από ξεχωριστά και διάφορα χρώματα. Μια σκοτεινή γραμμή στο κέντρο είναι ο δίσκος, κατασκευασμένος από αδιαφανή σκόνη: το αστέρι είναι κρυμμένο εδώ μέσα και δημιουργεί μια έντονη λάμψη στο κέντρο. (ESA/Webb, NASA & CSA, Tazaki et al.)

To HH30 είναι ένα νεαρό αστρικό σύστημα που βρίσκεται περίπου 450 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ταύρου και είναι ενσωματωμένο στο σκοτεινό σύννεφο LDN1551. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα νεογέννητο αστέρι ενσωματωμένο σε έναν πυκνό δίσκο αερίου και σκόνης, ο οποίος τροφοδοτεί τον σχηματισμό του. Το HH30 είναι ένα αντικείμενο Herbig-Haro, ένα μικρό, φωτεινό νεφέλωμα που έχει βρεθεί σε μια περιοχή σχηματισμού άστρων. Τα αντικείμενα Herbig-Haro τείνουν να είναι παροδικά και εξελίσσονται σε διάστημα μερικών χιλιάδων ετών καθώς οι πίδακες αλληλοεπιδρούν με μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.

Οι παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψαν μια εκπληκτική εικόνα του δίσκου, που φαίνεται από άκρη σε άκρη, που κρύβει το κεντρικό αστέρι ενώ επιτρέπει στους αστρονόμους να μελετήσουν τις πολύπλοκες διαδικασίες σχηματισμού άστρων και πλανητών. Η ομάδα των αστρονόμων συνδύασε εικόνες από το JWST, το HST και το ALMA ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν την εμφάνιση του δίσκου σε πολλαπλά μήκη κύματος. Οι παρατηρήσεις αποτυπώθηκαν υπέροχα σε αυτή τη νέα εικόνα στην οποία το HH30 φαίνεται με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο