Πρόκειται για να ένα γαλαξία με εννιά δακτυλίους γεμάτους άστρα.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε να καταγράψει μια πραγματικά μοναδική εικόνα, το γαλαξία με τους περισσότερους δακτυλίους που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.
«Αυτή ήταν μια τρελή ανακάλυψη», δήλωσε ο Ιμαντ Πάσα διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ «Έβλεπα μια επίγεια απεικόνιση απεικόνισης και όταν είδα έναν γαλαξία με αρκετούς καθαρούς δακτυλίους με τράβηξε αμέσως. Έπρεπε να σταματήσω για να τον ερευνήσω». Η εικόνα του Hubble αποτυπώνει ένα γαλαξία που διαθέτει οκτώ δακτυλίους οι οποίοι είναι γεμάτοι άστρα. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί γαλαξίες με μάξιμουμ τρεις τέτοιους δακτυλίους.
Αυτό το εντυπωσιακό μοτίβο σχηματίστηκε σύμφωνα με τους ειδικούς πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας μικρός μπλε νάνος γαλαξίας (ορατός στην εικόνα κεντροαριστερά) πέρασε μέσα από τον μεγάλο γαλαξία που ονομάζεται LEDA 1313424 και μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από αυτό του δικού μας γαλαξία.
Γαλαξιακές συγκρούσεις συμβαίνουν συνεχώς στο Σύμπαν αποτελώντας μια από τις πιο σημαντικές εξελικτικές του διεργασίες. Όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο είναι ένας γαλαξίας να περάσει απευθείας από το κέντρο ενός άλλου. Ο μπλε νάνος γαλαξίας όχι μόνο άφησε πίσω του συνολικά εννέα δακτυλίους γεμάτους άστρα αλλά γενικότερα δημιούργησε νέες περιοχές αστρογένεσης.
Αυτό συνέβη καθώς αέριο εκτοξεύτηκε προς τα έξω κατά τη διάρκεια της διέλευσης του γαλαξία, αναμειγνύοντας τους νέους δακτυλίους με κοσμική ύλη (σκόνη, αέρια). Το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman που θα εκτοξεύσει σύντομα η NASA θα έχει την ικανότητα να… ξετρυπώνει τέτοιου είδους κοσμικά σώματα και να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».
Πηγή: Naftemporiki.gr