Η ανακάλυψη προσφέρει νέα δεδομένα για το πώς μεγαλώνουν και αλληλεπιδρούν με το κοσμικό περιβάλλον οι μελανές οπές.
Αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Φασματοσκοπικό Όργανο Σκοτεινής Ενέργειας (DESI) για να ανακαλύψουν έναν θησαυρό από μαύρες τρύπες, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιοι «κρίκοι που λείπουν» στην εξέλιξη των κοσμικών τεράτων.
Η έρευνα η οποία σάρωσε 410.000 γαλαξίες εντόπισε 2.500 νάνους γαλαξίες με μαύρες τρύπες στο κέντρο τους και άλλους 300 γαλαξίες που φαίνεται να διαθέτουν μαύρες τρύπες μέσης μάζας που αποτελούν ένα σπάνιο τύπο μαύρων τρυπών και μπορούν να φωτίσουν την εξέλιξη τους. Τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι μαύρες τρύπες αναπτύσσονται και πώς διαμορφώνουν τους γαλαξίες που σχηματίζονται γύρω τους.
«Όταν μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία αρχίζει να τρέφεται, απελευθερώνει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας στο περιβάλλον της, μετατρέποντας σε αυτό που ονομάζουμε ενεργό γαλαξιακό πυρήνα. Αυτή η δραματική δραστηριότητα χρησιμεύει ως φάρος, επιτρέποντάς μας να εντοπίσουμε κρυμμένες μαύρες τρύπες σε μικρούς γαλαξίες» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal» και στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων ArXiv.
Οι αστροφυσικοί είναι βέβαιοι ότι όλοι οι μεγάλοι γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, περιέχουν μαύρες τρύπες στο κέντρο τους αλλά η εύρεση στοιχείων για μικρότερες μαύρες τρύπες μέσα σε νάνους γαλαξίες είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω των μικρότερων μεγεθών τους.
Πηγή: Naftemporiki.gr