Το Λος Αντζελες έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Οι νεκροί αυξήθηκαν στους δέκα, χωρίς αυτός να είναι ο τελικός απολογισμός, ενώ 71.000 στρέμματα και χιλιάδες κτίρια έχουν γίνει στάχτη
Από τη Μαρία Δεναξά
Όπως πάντα, ο ήλιος λάμπει στην παραθαλάσσια συνοικία Βένις, στο Λος Άντζελες. Ρέγκε μελωδίες και τραγούδια ακούγονται από τα από τα μπαρ της γνωστής παραλίας, όπου επισκέπτες κόβουν βόλτες, κάποιοι παίζουν beach volley και άλλοι γυμνάζονται στην παραλία. Κι όπως πάντα, τα καταστήματα ενοικίασης μοτοποδηλάτων και σκούτερ έχουν δουλειά.
Μόνο που αυτή την Παρασκευή μερικοί από όσους κυκλοφορούν στους δρόμους της περιοχής φορούν μάσκες. Τα καφέ είναι σχεδόν έρημα και οι ποδηλάτες δεν είναι όλοι τουρίστες.
«Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει λεπτομέρειες για την καταστροφή και καθώς ο κεντρικός δρόμος προς το Pacific Palisades είναι κλειστός, οι άνθρωποι νοικιάζουν ποδήλατα για να πάνε να δουν αν τα σπίτια τους δεν έχουν γίνει στάχτη» λέει ο διευθυντής ενός καταστήματος ενοικίασης μοτοποδηλάτων. «Ο τελευταίος πελάτης μου ήταν πολύ ανακουφισμένος: Το μπανγκαλόου του δεν έπαθε τίποτα, ενώ όλα τριγύρω του είναι αποκαΐδια».
Στην αποβάθρα της Σάντα Μόνικα, λίγα μόλις μέτρα μακριά, ο κόσμος μπορεί να δει τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Palisades, η εστία της οποίας βρίσκεται περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά: 6.500 απανθρακωμένα στρέμματα αναδύονται μέσα από έναν πυκνό γκρίζο καπνό. Στον ορίζοντα ο γαλάζιος ουρανός έχει εξαφανιστεί. Ελικόπτερα και Canadair πηγαινοέρχονται ασταμάτητα. «Είναι θλιβερό» λέει ο Ρον κρατώντας το χέρι της εγγονής του, της Μαρίλι. «Είναι η πρώτη φορά που ο παππούς μου μπαίνει σε αεροπλάνο, το πιστεύετε; Έκανε τόσο δρόμο από τη Μινεσότα για να με επισκεφτεί και αντικρίζει αυτά» λέει η εικοσάχρονη γυναίκα, που κοιτάζει σοκαρισμένη τα αποκαΐδια. Είναι φανερό ότι ακόμα δεν πιστεύει αυτό που βλέπει στα μάτια της.
Παντού επικρατεί θυμός
«Το ξενοδοχείο του είναι γεμάτο για μία εβδομάδα λόγω των εκκενώσεων. Το κτίριο είναι ασφυκτικά γεμάτο από βαλίτσες, κατοικίδια και παιδιά» λέει η Μαρίλι, η οποία πιστεύει ότι όλοι στο Λος Άντζελες γνωρίζουν ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
«Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ιστορία της Καλιφόρνιας» δήλωνε την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. Την Πέμπτη περίπου 180.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την Καλιφόρνια είχαν λάβει εντολή εκκένωσης. Συνολικά, οι φλόγες κατέστρεψαν 71.000 στρέμματα και χιλιάδες κτίρια. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε δέκα, αλλά, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν είναι ο τελικός απολογισμός.
Κατά μήκος του τσιμεντένιου πεζόδρομου στην ακροθαλασσιά, μετά την προβλήτα της Σάντα Μόνικα, η άμμος έχει αναμειχθεί με τη στάχτη. Ο αέρας είναι καυτός. Στην πλαγιά του λόφου αστυνομικοί προσπαθούν να αποτρέψουν τους περαστικούς να συνεχίσουν το δρόμο τους. «Είναι η απόλυτη καταστροφή, σας διαβεβαιώνω πως δεν θα θέλετε να το δείτε αυτό» λέει ένας από τους αστυνομικούς, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση. Κάποιοι επισκέπτες φορώντας μάσκες του σκι πήραν τα ποδήλατά τους για να πάνε να δουν την καταστροφή από κοντά, ορισμένοι άλλοι είναι ντόπιοι με ραγισμένη καρδιά και ορισμένοι με λιγότερο αξιέπαινες προθέσεις.
Περιστατικά λεηλασιών
Από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς οι Αρχές ανέφεραν αρκετά περιστατικά λεηλασίας στις εγκαταλειμμένες γειτονιές. Είκοσι άτομα συνελήφθησαν την Πέμπτη. Στη Σάντα Μόνικα κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν εκκενωθεί – σε ό,τι έχει απομείνει από αυτές.
«Για το Λος Άντζελες η καταστροφή είναι μια τεράστια απώλεια, αν σκεφτεί κανείς τους φόρους που πληρώνουν οι πλούσιοι κάτοικοι του Pacific Palisades» λέει ο 54χρονος Σον, ο οποίος διατηρεί κατάστημα με το εύστοχο όνομα Titanic, που πουλάει ανακυκλωμένα διακοσμητικά από παλιοσίδερα κατά μήκος της παραλίας. Όπως τονίζει: «Υπάρχει πολύς θυμός εδώ, ειδικά για τη δήμαρχο, που έκοψε αρκετά εκατομμύρια δολάρια (17 εκατομμύρια, όπως επισημαίνει το CNN) από τον προϋπολογισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας αυτό το καλοκαίρι».
«Τεράστιες φλόγες, κανείς δεν μας ειδοποίησε»
Ο θυμός της 28χρονης Μαρίας είναι απερίγραπτος. Φωτογράφος και πρώην άστεγη, προσφέρθηκε αμέσως να βοηθήσει όσους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας της πυρκαγιάς του Ίτον, στην περιοχή της Αλταντένα και της Πασαντένα όπου ζει, όταν οι λόφοι του Λος Άντζελες τυλίχθηκαν στις φλόγες. Μπροστά από το συνεδριακό κέντρο της Πασαντένα, το οποίο μετατράπηκε σε καταφύγιο έκτακτης ανάγκης, η 30χρονη προσφέρει τρόφιμα και προσπαθεί με καλά λόγια να απαλύνει τον πόνο των πληγέντων. Ανάμεσά τους και η 61χρονη Μαριάλις Πέντερσον. Την Τρίτη αυτή η πρώην δημοσιογράφος, που τώρα εργάζεται ως περιβαλλοντική ερευνήτρια, πίστευε ότι δεν θα τα κατάφερνε. Όταν είδε τις φλόγες να γλείφουν τους τοίχους του σπιτιού της στην Αλταντένα, δεν πίστευε στα μάτια της. «Κανείς… Ούτε πυροσβέστης ούτε πυροσβεστικό όχημα ούτε αστυνομικός. Ποτέ, μα ποτέ δεν πίστευα ότι θα με εγκατέλειπαν έτσι. Θέλω να φύγω. Κατά προτίμηση, κάπου όπου υπάρχει χιόνι» δηλώνει πικρά. Η 60χρονη έχτισε ένα σπίτι-κόσμημα με πισίνα πριν από είκοσι χρόνια, όταν ήταν ανύπαντρη μητέρα. Το μόνο που της έχει απομείνει είναι μερικές βαλίτσες βιαστικά στοιβαγμένες στο τροχόσπιτό της – το τελευταίο πολύτιμο από τα υπάρχοντά της.