- Συνεχίζονται οι χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης μέσω τέτοιων έμμεσων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, που είχε καταγγείλει η Κομισιόν ήδη από το 2021. Το έγγραφο με την πρόσφατη απόφαση
- Ποιες κατηγορίες ΜΜΕ θα μοιραστούν τα χρήματα, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
- Ερωτηματικά για ποιο λόγο δεν αξιοποιούνται όλες οι άλλες δωρεάν πλατφόρμες ενημέρωσης προς τους πολίτες για ζητήματα υγείας, που ήδη έχουν κατασκευαστεί και χρηματοδοτηθεί επί κορωνοϊού
- Το υπέρογκο ποσό του συνολικού έργου αφορά κυρίως υπηρεσίες… τηλεφωνικών κέντρων!
Του Βασίλη Γαλούπη
Η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να δαπανήσει 35 εκατ. ευρώ για ένα δυσνόητο έργο, περί «Ανάπτυξης και Λειτουργίας Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας». Όμως, αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση είναι πως φαίνεται να παγιώνονται τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες συμβάσεις και τα «δώρα» στα μέσα ενημέρωσης για επικοινωνιακή προβολή των εν λόγω έργων.
Το ποσοστό για διαφήμιση φτάνει το 10%, αφού με απόφαση της κυβέρνησης θα δοθούν τα 3,6 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ από τα συνολικά 35 εκατ. της δαπάνης για το έργο.
Όπως οι Data Journalists έχουν επισημάνει και με άλλες έρευνες, τα χρήματα προς τα ΜΜΕ αυξάνονται διαρκώς μέσω των αναθέσεων έργων. Να θυμίσουμε ότι ήδη από τον Νοέμβριο 2021 η τότε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα είχε επισημάνει περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία για υπερβολική διοχέτευση εθνικού χρήματος από κυβερνήσεις προς ΜΜΕ με διάφορες προφάσεις κι αφορμές.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρώτο βήμα έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώθηκε μετά τα μέσα Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε την υλοποίηση του Έργου «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας».
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 αναρτήθηκε επίσημα το εξής έγγραφο:
«Αποφασίζουμε την Ένταξη Έργου «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας», με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5224393 , της Δράσης με ID “16756 – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔIΠΥ)” του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και αφορά στην αναβάθμιση της πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών στο σύστημα Υγείας».
Όπως αναφέρεται «ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 35,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ».
Ακόμα κι αυτό καθαυτό το περίπλοκο αντικείμενο του έργου, σύμφωνα με όσα περιγράφονται, προκαλεί ερωτηματικά για το ύψος του συνολικού κόστους, που ξεπερνά τα 35 εκατ., σε συνάρτηση με την λειτουργικότητα – χρησιμότητά του.
Όπως αναφέρεται:
«Έργο: Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας.
Περιγραφή:
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης συνδυάζοντας τεχνολογικές υποδομές που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα αναβαθμίσουν, μέσω πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων, τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συστήματος Υγείας της χώρας.
Τι περιλαμβάνει το έργο:
- Συντονισμό και Διαχείριση Έργου, όπου περιλαμβάνεται η διεκπεραίωση των ενεργειών γενικού συντονισμού, διεξαγωγής ερευνών ικανοποίησης κοινού, μελέτης ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων, εκπαιδεύσεων κ.λπ.
- Τεχνικές Υποδομές συστημάτων και υποσυστημάτων: συστήματα και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.
- Σύμβουλο ψηφιακού μετασχηματισμού.
- Μηχανισμό Εξυπηρέτησης για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες όσον αφορά στην πλοήγησή τους στις υπηρεσίες υγείας.
- Σύμβουλο ποιοτικής αξιολόγησης και συνεχούς βελτίωσης.
- Σύμβουλο επικοινωνίας & δημοσιότητας.
- Απευθείας εξυπηρέτηση από το Τηλεφωνικό Κέντρο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη Δημόσια Υγεία/Πρόληψη, Συνταγές και Φαρμακεία, Covid-19, καθώς και για λοιπές συσχετιζόμενες κατηγορίες (κέντρα απεξάρτησης, Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων, κ.ά.).
- Υπηρεσίες τηλεφωνικής διασύνδεσης σχετικά με την ψυχική υγεία αλλά και με άλλες κατηγορίες όπως το Κέντρο Δηλητηριάσεων.
- Ανεξάρτητες Υπηρεσίες (Άμεση βοήθεια, Επείγουσες καταστάσεις, ΚΕΘΕΑ, κ.ά.).
Σκοπός του έργου είναι η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών Συντονισμού, Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης των πολιτών σε θέματα υγείας και η εναρμόνιση με την αποστολή και τις γενικές αρχές του Υπουργείου Υγείας, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην υγεία».
Δυο μήνες αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου 2024, αποφασίζεται να προβλεφθεί και το διαφημιστικό κόστος του έργου, με ένα ποσό 3,6 εκατ. ευρώ (το 10% της συνολικής δαπάνης για το έργο) να μοιράζεται προς τα ΜΜΕ, αν και η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αρκετές δημόσιες πλατφόρμες επικοινωνίας της με τους πολίτες, ενώ υπάρχουν και οι μέθοδοι άμεσης ενημέρωσης των φορέων με απλά SMS όπως ξεκίνησε να συμβαίνει κατά την εμβολιαστική περίοδο επί πανδημίας κορωνοϊού.
Στις 18 Νοεμβρίου 2024 ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης γνωστοποιεί την απόφασή του προς το υπουργείο Υγείας για το επικοινωνιακό κονδύλι:
«Θέμα: Έγκριση του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής για το έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας.
Εγκρίνουμε το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής που αφορά στο έργο «Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας», το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής ανέρχεται στο συνολικό ύψος των τριών εκατομμυρίων εξακοσίων πενήντα μίας χιλιάδων και οχτακοσίων ευρώ (3.651.800,00 €).
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 22 του ν.5005/2022 (Α’236), η καταχώριση διαφημίσεων και κάθε άλλη καταχώριση ή προβολή έναντι άμεσου ή έμμεσου αντίτιμου πραγματοποιείται, με ποινή ακυρότητας της σύμβασης ή εντολής, μόνο σε έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Έντυπου Τύπου (Μ.Ε.Τ) ή στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) αντίστοιχα, που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».
Την απόφαση υπογράφει «με εντολή Υφυπουργού, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτριος Γαλαμάτης».
Αυθημερόν κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και στις Ενώσεις επαρχιακών εφημερίδων, περιοδικού Τύπου, εβδομαδιαίου περιφερειακού Τύπου, περιφερειακών καναλιών, ραδιοφωνικών σταθμών και τοπικών ημερησίων εβδομαδιαίων εφημερίδων Αττικής.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κατά πρώτον για ποιο λόγο η κυβέρνηση δαπανά ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό, στο 10% του συνολικού έργου, για επικοινωνιακή προβολή, επικεντρώνοντας, μάλιστα, σχεδόν αποκλειστικά μόνο σε ένα μέρος του ελληνικού Τύπου, συγκεκριμένα στα Περιφερειακά.
Και κατά δεύτερον, γιατί δεν αξιοποιούνται όλες οι «άμεσες» πλατφόρμες ενημέρωσης προς τους πολίτες για ζητήματα υγείας, που ήδη έχουν κατασκευαστεί και χρηματοδοτηθεί επί κορωνοϊού, αλλά και η μέθοδος των μαζικών SMS και e-mails που επίσης έχει χρησιμοποιηθεί.