Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η τεράστια μαύρη τρύπα που εκτοξεύει δέσμες ενέργειας προς τη Γη!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που εκτοξεύει μια γιγάντια ενεργειακή δέσμη απευθείας στη Γη. Η μαύρη τρύπα έχει μάζα περίπου 700 εκατομμυρίων Ήλιων και στοχεύει τη Γη από έναν γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος, έως και 800 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Μερικές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, γνωστές ως κβάζαρ (quasars), είναι τόσο τεράστιες που μπορούν να εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα τεράστια μαγνητικά πεδία των κβάζαρ μπορούν να μετατρέψουν αυτή την ενέργεια σε δίδυμους πίδακες που εκτοξεύονται κάθετα στους δίσκους προσαύξησης και εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τους γαλαξίες-ξενιστές τους. Μερικά από αυτά τα κβάζαρ στρέφουν έναν από τους δίδυμους πίδακες τους απευθείας στη Γη, δημιουργώντας φωτεινά ραδιοκύματα που πάλλονται καθώς αυτές οι μαύρες τρύπες καταναλώνουν ύλη. Αυτές οι μαύρες τρύπες είναι γνωστές ως blazars.

μαύρες τρύπες Γη ενέργεια

Στη νέα μελέτη τους οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο blazar, με την ονομασία J0410−0139, χρησιμοποιώντας δεδομένα από πολλαπλά τηλεσκόπια. Τα ραδιοκύματα από αυτό το blazar ταξίδεψαν περισσότερα από 12,9 δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φτάσουν σε εμάς. Η αξιοσημείωτη ηλικία του blazar θα μπορούσε να επιτρέψει στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για το πώς διαμορφώθηκαν οι πρώτες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες και πώς αυτοί οι γαλαξιακές πυρήνες έχουν εξελιχθεί από τότε.

Πιο συγκεκριμένα, λιγότερα από 3.000 blazars έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, και τα περισσότερα έχουν εντοπιστεί πολύ πιο κοντά στη Γη από το συγκεκριμένο. Η εύρεση ενός blazar σε αυτή την απόσταση υποδηλώνει ότι πολλές άλλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες υπήρχαν στη κοσμική ιστορία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εύρεση ενός κβάζαρ με ένα πίδακα στραμμένο απευθείας προς το μέρος μας συνεπάγεται ότι εκείνη την εποχή, πρέπει να υπήρχαν πολλά κβάζαρ σε εκείνη την περίοδο της κοσμικής ιστορίας με πίδακες που δεν στρέφονται προς τη Γη.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο