Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σουπιές πέρασαν τεστ αντίληψης που είναι σχεδιασμένο για παιδιά!

Το 2021 πειράματα έγιναν σε κεφαλόποδα, όπως οι σουπιές, για να δούμε πόσο σημαντικό είναι για εμάς τους ανθρώπους να μην υποτιμούμε την νοημοσύνη των ζώων. Σε αυτό, οι σουπιές έκαναν μια νέα έκδοση του marshmallow test και τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο μικρός τους εγκέφαλος είναι πιο ικανός από ότι πιστεύαμε.

Η ικανότητά τους να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται θα μπορούσε να εξελιχθεί, ώστε να δώσει στις σουπιές ένα πλεονέκτημα στον θαλάσσιο κόσμο στον οποίο ζουν, είπαν οι ερευνητές.

Το τεστ marshmallow, ή το πείραμα Stanford marshmallow , είναι αρκετά απλό.

Ένα παιδί τοποθετείται σε ένα δωμάτιο με marshmallow. Τους λένε εάν καταφέρουν να μην φάνε το marshmallow για 15 λεπτά, θα πάρουν ένα δεύτερο marshmallow και θα τους επιτραπεί να φάνε και τα δύο.

Η ικανότητα της καθυστέρησης της ικανοποίησης για το μεγαλύτερο όφελος, δείχνει γνωστικές ικανότητες, όπως ο μελλοντικό σχεδιασμός. Το εν λόγω πείραμα αρχικά διεξήχθη για να μελετήσει πως αναπτύσσεται η ανθρώπινη γνώση. Συγκεκριμένα, με αυτό το πείραμα βλέπουμε σε ποια ηλικία μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αρκετά έξυπνος ώστε να καθυστερήσει την ικανοποίηση του, αν αυτό του φέρει καλύτερο αποτέλεσμα αργότερα.

σουπιές

Το πείραμα είναι τρομερά απλό και μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί για να γίνει και σε ζώα. Προφανώς δεν μπορείτε να πείτε σε ένα ζώο ότι θα λάβει καλύτερη ανταμοιβή αν περιμένει, αλλά μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να κατανοεί ότι έρχεται καλύτερο φαγητό εάν δεν φάει αμέσως το φαγητό που έχει μπροστά του.

Μερικά πρωτεύοντα μπορεί να καθυστερήσουν την ικανοποίηση , μαζί με τους σκύλους , αν και ασυνεπώς. Και οι κόρακες πέρασαν το τεστ marshmallow.

Το 2020, οι σουπιές πέρασαν επίσης μια έκδοση του τεστ marshmallow . Οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι κοινές σουπιές ( Sepia officinalis ) μπορούν να απέχουν από το να φάνε ένα γεύμα με κρέας καβουριών το πρωί, αφού μάθουν ότι το δείπνο θα είναι κάτι που τους αρέσει πολύ περισσότερο, οι γαρίδες.

Ωστόσο, όπως τόνισε μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη συμπεριφορική οικολόγο Alexandra Schnell του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ , σε αυτή την περίπτωση ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά αναζήτησης τροφής ως απόκριση στη διαθεσιμότητα του θηράματος διέπεται επίσης από την ικανότητα άσκησης του αυτοελέγχου.

Για αυτό τον λόγο λοιπόν, οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα άλλο τεστ, για έξι κοινές σουπιές. Οι σουπιές τοποθετούνταν σε ειδική δεξαμενή με δύο κλειστούς θαλάμους που είχαν διάφανες πόρτες για να βλέπουν τα ζώα μέσα. Στους θαλάμους υπήρχαν σνακ – ένα λιγότερο προτιμώμενο κομμάτι ωμής βασιλικής γαρίδας στο ένα και μια πολύ πιο δελεαστική ζωντανή γαρίδα στο άλλο.

Σουπιές

Στις πόρτες υπήρχαν σύμβολα που οι σουπιές είχαν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν. Ο κύκλος έδειχνε πως η πόρτα θα άνοιγε αμέσως, το τρίγωνο πως η πόρτα θα άνοιγε μετά από 10-130 δευτερόλεπτα και το τετράγωνο έδειχνε πως η πόρτα θα μείνει κλειστή επ’αόριστον.

Στην κατάσταση δοκιμής, η γαρίδα τοποθετήθηκε πίσω από την ανοιχτή πόρτα, ενώ η ζωντανή γαρίδα ήταν προσβάσιμη μόνο μετά από καθυστέρηση. Αν η σουπιά πήγαινε για τη γαρίδα, οι γαρίδες αφαιρούνταν αμέσως. Εν τω μεταξύ, στην ομάδα ελέγχου, οι γαρίδες παρέμεναν απρόσιτες πίσω από την τετράγωνη πόρτα-σύμβολο που δεν άνοιγε.

Στις δοκιμές, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι σουπιές αποφάσισαν να περιμένουν την τροφή που προτιμούσαν, στη συγκεκριμένη περίπτωση την ζωντανή γαρίδα. Όμως δεν έκαναν το ίδιο για την ομάδα ελέγχου, πίσω από την πόρτα με το τετράγωνο, στην οποία δεν είχαν πρόσβαση.

«Οι σουπιές στην παρούσα μελέτη μπόρεσαν να περιμένουν την καλύτερη ανταμοιβή και ανέχονταν καθυστερήσεις έως και 50-130 δευτερόλεπτα, κάτι που είναι συγκρίσιμο με αυτό που βλέπουμε σε σπονδυλωτά με μεγαλύτερους εγκεφάλους όπως οι χιμπατζήδες, τα κοράκια και οι παπαγάλοι», είπε ο Schnell, το 2021.

Το άλλο μέρος του πειράματος ήθελε να δει πόσο καλές είναι οι έξι σουπιές στην εκμάθηση νέων πληροφοριών. Για αυτό τους έδειξαν δύο διαφορετικές οπτικές ενδείξεις, ένα γκρι τετράγωνο και ένα λευκό. Όταν πλησίαζαν το ένα, το άλλο θα αφαιρούνταν από τη δεξαμενή και αν έκαναν τη «σωστή» επιλογή, θα ανταμείβονταν με ένα σνακ.

Μόλις έμαθαν να συσχετίζουν ένα τετράγωνο με μια ανταμοιβή, οι ερευνητές άλλαξαν τις ενδείξεις, έτσι ώστε το άλλο τετράγωνο να γίνει τώρα το σύνθημα ανταμοιβής.

Οι σουπιές που έμαθαν να προσαρμόζονται σε αυτή την αλλαγή γρηγορότερα, ήταν και οι σουπιές που περίμεναν περισσότερο για την καλύτερη ανταμοιβή στο πρώτο μέρος του τεστ. Από ότι φαίνεται οι σουπιές παρουσιάζουν αυτοέλεγχο, όμως δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί.

Σε είδη όπως οι παπαγάλοι, τα πρωτεύοντα θηλαστικά και οι κόρακες, η καθυστερημένη ικανοποίηση έχει συνδεθεί με παράγοντες όπως η χρήση εργαλείων (επειδή απαιτεί εκ των προτέρων προγραμματισμό ), την αποθήκευση τροφής (για προφανείς λόγους) και την κοινωνική ικανότητα (επειδή η φιλοκοινωνική συμπεριφορά – όπως η διασφάλιση πως όλοι έχουν τροφή – ωφελεί τα κοινωνικά είδη).

Οι σουπιές όμως, από όσα γνωρίζουμε, δεν χρησιμοποιούν εργαλεία, ούτε αποθηκεύουν τροφή για κατανάλωση αργότερα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η ικανότητά τους να καθυστερούν την ικανοποίησή τους, μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι σουπιές αναζητούν την τροφή τους.

«Οι σουπιές περνούν τον περισσότερο χρόνο τους καμουφλάροντας, καθισμένοι και περιμένοντας, σε σύντομες περιόδους αναζήτησης τροφής», είπε ο Schnell.

«Σπάνε το καμουφλάζ όταν αναζητούν τροφή, έτσι εκτίθενται σε κάθε αρπακτικό του ωκεανού που θέλει να τα φάει. Εικάζουμε ότι η καθυστερημένη ικανοποίηση μπορεί να έχει εξελιχθεί ως υποπροϊόν αυτού, έτσι οι σουπιές μπορούν να βελτιστοποιήσουν την αναζήτηση τροφής περιμένοντας να επιλέξουν καλύτερη ποιότητα τροφή.”

Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν βρει ενδείξεις επεισοδίων μνήμης στις σουπιές, ενώ το 2024 είδαμε πως είναι το πρώτο είδος που παρατηρούμε να σχηματίζει ψευδείς μνήμες.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο