Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στην εξερεύνηση του διαστήματος έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία Lagrange, τα οποία γίνονται κρίσιμα σημεία για την επιρροή πέρα από τη Γη.
Οι περιοχές αυτές οι οποίες ονομάστηκαν από τον αστρονόμο Joseph-Louis Lagrange, βρίσκονται στο διαπλανητικό διάστημα όπου η βαρυτική έλξη δύο ουράνιων σωμάτων εξισορροπεί την κεντρομόλο δύναμη που κρατά μικρότερα αντικείμενα σε σταθερές τροχιές. Στο σύστημα Ήλιου και Γης-Σελήνης, προκύπτουν πέντε σημεία Lagrange (με την ένδειξη L1 έως L5) από αυτές τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις.
Δύο από αυτά, τα L4 και L5, βρίσκονται 60 μοίρες μπροστά και πίσω από τη Γη (και τη Σελήνη) στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Η σταθερότητά των σημείων αυτών τα καθιστά ελκυστικά μέρη για δορυφόρους και τηλεσκόπια, καθώς τα διαστημικά σκάφη μπορούν να παραμείνουν σε αυτά τα σημεία για εκτεταμένες περιόδους χωρίς μεγάλες δαπάνες καυσίμων. Η σταθερότητα αυτή προσφέρει επίσης συνεχή θέα στη Γη και τη Σελήνη, καθιστώντας την ιδανική για την παρακολούθηση των καιρικών προτύπων της Γης.
Ακόμη δύο άλλα σημεία, το L1 και το L2, είναι σημαντικά καθώς η σχετική έλλειψη ατμοσφαιρικής παρεμβολής σε αυτά, σε συνδυασμό με την εγγύτητα στη Σελήνη, τους δίνει στρατηγικά οφέλη. Η χώρα που ελέγχει αυτές τις θέσεις μπορεί να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στη διαστημική έρευνα, τις επικοινωνίες και την επιτήρηση. Η τοποθεσία αυτή προσφέρει καθαρή θέα στο βαθύ διάστημα, γι’ αυτό και τηλεσκόπια όπως το James Webb έχουν τοποθετηθεί εκεί. Ακόμη, η Κίνα έχει τοποθετήσει τον δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao στο L2 στο σύστημα Γης-Σελήνης και οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιες φιλοδοξίες για το συγκεκριμένο σημείο.
Μια πρόσφατη έκθεση δικομματικής επιτροπής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων περιγράφει τον οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο εθνών και προτείνει ένα σύνολο 150 συστάσεων πολιτικής, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για την «θεμελιώδη επαναφορά» των σχέσεων αυτών. Τα σημεία Lagrange του συστήματος Γης-Σελήνης λειτουργούν δυνητικά ως πύλες προς τον Άρη και πέρα από αυτό και άλλα έθνη και φορείς έχουν δείξει επίσης ενδιαφέρον για αυτές τις στρατηγικές τοποθεσίες. Το ενδιαφέρον αυτό για τα στρατηγικά αυτά σημεία μπορεί να οδηγήσει στην καινοτομία και την περαιτέρω εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος.
Πηγή: Techmaniacs