Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η νέα δορυφορική αποστολή που θα παρακολουθεί τις αλλαγές στην επιφάνεια της Γης

Η επερχόμενη αποστολή NISAR ΗΠΑ-Ινδίας (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar) πρόκειται να οδηγήσει τους ειδικούς πιο κοντά στην κατανόηση της αδιάκοπης αλλαγής και των περίπλοκων μηχανισμών της Γης.

Η δορυφορική αυτή αποστολή θα εκτοξευθεί σε λίγους μήνες και θα παρακολουθεί τις δυναμικές αλλαγές στην επιφάνεια της Γης. Η αποστολή NISAR αποτελεί μια αξιοσημείωτη πρόοδο στην παρατήρηση της Γης, χάρη σε ένα μοναδικό σύστημα ραντάρ διπλής ζώνης. Αυτό το σύστημα συνδυάζει δύο τύπους ραντάρ: τη ζώνη L, με μήκος κύματος 25 εκατοστών, και τη ζώνη S, με μήκος κύματος 10 εκατοστών. Η ζώνη L μπορεί να διεισδύσει μέσα από τη βλάστηση και να παρατηρήσει μεγαλύτερα χαρακτηριστικά. Αντίθετα, η ζώνη S, με το μικρότερο μήκος κύματος της, είναι πιο ευαίσθητη σε μικρότερα χαρακτηριστικά σε επίπεδο επιφάνειας. Η συμπληρωματική φύση των δύο σημάτων ραντάρ επιτρέπει τη μελέτη ενός ευρύτερου φάσματος χαρακτηριστικών της Γης με μεγαλύτερη ακρίβεια.

δορυφορική αποστολή NISAR παρατήρηση Γη

Ο δορυφόρος NISAR έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί σχεδόν όλες τις επιφάνειες γης και πάγου της Γης με εξαιρετική ακρίβεια. Θα παρακολουθεί επίσης τα δάση για να μετρήσει την ανάπτυξη ή την απώλεια τους. Τέλος, θα παρατηρεί υγροτόπους για να παρακολουθεί τις αλλαγές στα ζωτικά αυτά οικοσυστήματα. Το NISAR θα επικεντρωθεί επίσης σε σημαντικά γεγονότα όπως σεισμούς, κατολισθήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Το NISAR βασίζεται σε προόδους της τεχνολογίας ραντάρ δεκαετιών. Η αποστολή αυτή θα δημιουργήσει τεράστια σύνολα δεδομένων προς όφελος τόσο των επιστημόνων όσο και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και αναδεικνύει τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και της ISRO. Είναι χαρακτηριστικό ότι ομάδες σε διαφορετικές ηπείρους κατασκεύασαν τμήματα του δορυφόρου, τα οποία αργότερα συγκεντρώθηκαν στην Ινδία για τελική συναρμολόγηση. Η αποστολή αυτή αντικατοπτρίζει τη κοινή αφοσίωση στην κατανόηση των αλλαγών της Γης.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο