Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανακοινώθηκε η νέα θέση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου της Γης

  • Ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος δεν έχει σταθερή θέση και μετακινείται με το πέρασμα του χρόνου
  • Η τοποθεσία των μαγνητικών πόλων είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του global positioning systems ή αλλιώς GPS

Τα συστήματα πλοήγησης σε αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια σε όλο τον κόσμο ενημερώνονται συνεχώς με τις τελευταίες και πιο πρόσφατες πληροφορίες όσον αφορά τον μαγνητικό Βόρειο Πόλο της Γης, ο οποίος πλέον έχει αλλάξει θέση επίσημα.

Το τελευταίο και πιο πρόσφατο World Magnetic Model (WMM) 2025 παρέχει ακριβέστερα δεδομένα πλοήγησης για όλα τα αεροπλάνα, στρατιωτικά και μη, υποβρύχια πλοία και GPS σε σχέση με τη θέση του μαγνητικού βόρειου πόλου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μοντέλο αναπτύχθηκε από κοινού από τα NOAA National Centers for Environmental Information (NCEI) και British Geological Survey (BGS) και είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τις Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, , συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ όπως και το NATO για σκοπούς πλοήγησης.

Σε αντίθεση με τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο ο οποίος είναι σταθερός, ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος δεν είναι σταθερός και μετακινείται με την πάροδο του χρόνου λόγω των αλλαγών στον πυρήνα της Γης. Η θέση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των παγκόσμιων συστημάτων όπως το GPS. Η κίνηση εξαρτάται από τον υγρό εξωτερικό πυρήνα της Γης, ο οποίος αποτελείται κυρίως από λιωμένο σίδηρο και νικέλιο. Οι διαδικασίες αυτές δημιουργούν το μαγνητικό πεδίο της Γης μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται γεωδυναμική.

Ο James Clark Ross ήταν αυτός που για πρώτη φορά ανακάλυψε το Βόρειο μαγνητικό πόλο στον Βόρειο Καναδά το 1831. Από το 1831 ο πόλος κινείται κατά μήκος της καναδικής Αρκτικής προς τη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια άλλαζε θέση με επιταχυνόμενο ρυθμό, ταξιδεύοντας περίπου με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ μέχρι το τη δεκαετία του 2000 αυξήθηκε σε 55 χιλιόμετρα. Η σημερινή του θέση είναι κοντά στον Αρκτικό Ωκεανό.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο