Τα σουλφίδια του σιδήρου που απαντώνται σε αρχαίες υδροθερμικές πηγές μπορεί να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ζωής στη Γη. Πιστεύεται ότι τα ορυκτά αυτά θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει στη δημιουργία των βασικών μορίων που απαιτούνται για τη ζωή, σύμφωνα με έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Αυτά έχουν γοητεύσει τους επιστήμονες λόγω της ικανότητάς τους να μιμούνται σύγχρονα μεταβολικά ένζυμα. Ο ρόλος τους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη δέσμευση του άνθρακα, τη διαδικασία μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) σε οργανικά μόρια. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που επικεντρώνονται σε υδροθερμικές πηγές στα βάθη της θάλασσας, η νέα αυτή έρευνα διερευνά τις επίγειες θερμές πηγές ως πιθανό λίκνο της ζωής, χάρη στην ποικιλομορφία των ορυκτών τους, την πρόσβαση στο ηλιακό φως και τους υδρατμούς.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στα πειράματα που διεξήγαγαν συνέθεσαν σουλφίδια του σιδήρου σε νανοκλίμακα και στη συνέχεια τα δείγματα αυτά τα εξέθεσαν σε αέριο υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα σε συνθήκες προσομοίωσης θερμών πηγών με θερμοκρασίες μεταξύ 80-120 βαθμού Κελσίου. Οι επιστήμονες σημειώνουν χαρακτηριστικά:
Τα σουλφίδια σιδήρου με προσθήκη μαγγανίου αναδείχθηκαν ως οι πιο αποτελεσματικοί καταλύτες της ομάδας, παράγοντας μεθανόλη μέσω μη ενζυμικών οδών. Είναι ενδιαφέρον ότι το ηλιακό φως φαίνεται να παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο και πιθανότατα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της ζωής στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Το υπεριώδες ορατό φως ενίσχυσε τις χημικές αντιδράσεις στο πείραμά τους κάτι που υποδεικνύει ότι οι πρώιμες θερμές πηγές της Γης που φωτίζονταν από τον ήλιο θα μπορούσαν να έχουν ενισχύει τις διαδικασίες αυτές.
Πηγή: Techmaniacs