Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε το άγαλμα της ελληνίδας θεάς Τύχης

Ένα εξαιρετικά φιλοτεχνημένο κεφάλι ενός μεγάλου αγάλματος της ελληνικής θεάς Τύχης ανακαλύφθηκε πρόσφατα κατά τις ανασκαφές της Βασιλικής του Επισκόπου στη Φιλιππούπολη, τη σημερινή πόλη όπου βρίσκεται η αρχαία Φιλιππούπολη.

Ο αρχαιολόγος Lyubomir Merdzhanov, ο οποίος ηγήθηκε της ανασκαφικής ομάδας, χαιρετίζει αυτή την ανακάλυψη ως ένα «εκπληκτικό εύρημα».

Το όνομα της αρχαίας θρακικής πόλης από την οποία προέρχεται σήμερα η Φιλιππούπολη ήταν πιθανότατα Ευμολπία. Η Εποχή του Σιδήρου είδε την ανάπτυξη της οχυρωμένης Θρακικής πόλης στην επικράτεια του Nebet Tepe. Ο Φίλιππος Β’ τον τέταρτο αιώνα π.Χ. της έδωσε το πιο γνωστό όνομα, Φιλιππούπολη.

Η Τύχη θεωρήθηκε η θεά της επιτυχίας, της τύχης, και της ευημερίας. Οι Έλληνες πίστευαν ότι είχε τη δύναμη να καθορίζει την τύχη των ανθρώπων και των πόλεων

Η περίτεχνα φιλοτεχνημένη κεφαλή χρονολογείται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Το κεφάλι (και πιθανώς ολόκληρο το άγαλμα) ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με την ελληνιστική παράδοση, από μάρμαρο υψηλής ποιότητας, με τις ίριδες σε σχήμα καρδιάς. Η λειτουργία ττης τύχης ως φύλακα της Φιλιππούπολης συμβολίζεται από το corona muralis, ή τοιχογραφικό στέμμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να απεικονίσει τα τείχη της πόλης με πυργίσκους. Με βάση τις αναλογίες του κεφαλιού, το τεχνούργημα πιστεύεται ότι ήταν μέρος ενός αγάλματος που είχε ύψος περίπου 2,5 μέτρα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το άγαλμα μπορεί να ήταν μέρος ιερού που υπήρχε πριν από τη χριστιανική βασιλική. Το γεγονός ότι οι εκκλησίες ανεγέρθηκαν συχνά πάνω από ειδωλολατρικούς ναούς από παλαιοχριστιανικές κοινότητες αυξάνει την πιθανότητα η τοποθεσία να περιέχει πιο σημαντικά ιστορικά αντικείμενα.

Η ανακάλυψη είναι επομένως σημαντική όχι μόνο για την καλλιτεχνική της αξία αλλά και για τη διορατικότητα που παρέχει στη θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της αρχαίας Φιλιππούπολης.

Το κεφάλι του αγάλματος της ελληνίδας θεάς Τύχης βρέθηκε κοντά στον άμβωνα της βασιλικής. Το κεφάλι μπορεί να έχει επαναχρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό ή είναι στρατηγικά τοποθετημένο για συμβολικούς σκοπούς.

«Η θέση του αντικειμένου θα μπορούσε να έχει βαθύτερο νόημα, υποδηλώνοντας πιθανώς τη συνύπαρξη παγανιστικών και χριστιανικών παραδόσεων», εξήγησε ο Μερτζάνοφ.

Το τεχνούργημα αναμένεται να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Plovdiv μετά από ενδελεχή μελέτη και αποκατάσταση. Η ανασκαφική ομάδα ελπίζει να λάβει άδεια για να ανυψώσει τα ψηφιδωτά της βασιλικής για να ερευνήσει το υποκείμενο ιερό και ενδεχομένως να εντοπίσει τα εναπομείναντα θραύσματα αγάλματος, με στόχο την ανακατασκευή αυτού του αρχαίου θαύματος.

Πηγή: Hellas-now

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.