Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, με επιφάνεια διπλάσια της μητροπολιτικής περιοχής του Λονδίνου, το παγόβουνο A23a κινείται στις θάλασσες της Ανταρκτικής, έχοντας περάσει τους τελευταίους μήνες κάνοντας κύκλους.
Το τεράστιο αυτό παγόβουνο άρχισε το 2020 να πλησιάζει προς τον Νότιο Ωκεανό για να παγιδευτεί φέτος από μια στροβιλιζόμενη δίνη νερού. Οι ωκεάνιες δίνες είναι γνωστές ως στήλες Taylor και προκαλούνται από την παρουσία υποβρύχιων βουνών. Τα κυκλοφορούντα ρεύματα που προκύπτουν μπορεί να δυσκολέψουν τα παγόβουνα να απελευθερωθούν αλλά το A23a έχει κάνει ακριβώς αυτό. Το παγόβουνο αυτό έχει ξεφύγει από τη στήλη Taylor και προχωρά στο επόμενο στάδιο του ταξιδιού του, με τους επιστήμονες να το παρακολουθούν στενά.
Η διακοπτόμενη πρόοδος του A23a έχει επιβραδύνει σημαντικά την τήξη του. Στα τέλη του περασμένου έτους το παγόβουνο κινήθηκε ξανά και παρακολουθείτο από τον δορυφόρο ESA Copernicus Sentinel-1. Τα παγόβουνα μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στα επίπεδα άνθρακα και θρεπτικών συστατικών στο νερό καθώς λιώνουν, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τις τροφικές αλυσίδες και την υδρόβια ζωή κάτω από τα κύματα.
Η ομάδα των ερευνητών προβλέπει ότι οι άνεμοι και τα ρεύματα θα μεταφέρουν το A23a στον Νότιο Ωκεανό καθώς θα ακολουθεί το κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής. Ακόμη, το παγόβουνο αναμένεται να χτυπήσει θερμότερα νερά και να λιώσει πιο γρήγορα και όλη η σκόνη που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά του θα απελευθερωθεί στο νερό. Λόγω του τεράστιου μεγέθους του, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες της τήξης του καθώς πρέπει να σταθμιστούν με τα δυνητικά καταστροφικά μειονεκτήματα της μεγάλης τήξης στους πόλους. Μια νέα μελέτη μάλιστα έχει συνδέσει τη μείωση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής με τις αυξανόμενες καταιγίδες των ωκεανών.
Πηγή: Techmaniacs