Πρόκειται για έναν αρχέγονο γαλαξία που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον δικό μας όταν ήταν νεογέννητος.
To James Webb έστρεψε ξανά τα πανίσχυρα όργανα του στις εσχατιές του Σύμπαντος και κατέγραψε εικόνες από έναν πανάρχαιο γαλαξία που μπορεί όπως φαίνεται να φωτίσει την εξέλιξη του δικού μας γαλαξία. Ο γαλαξίας αυτός έλαβε εξαιτίας των χαρακτηριστικών του και της μοναδικής λάμψης του την ονομασία «Firefly Sparkle» που σημαίνει Αστραφτερή Πυγολαμπίδα.
Οι εικόνες και τα δεδομένα που κατέγραψε το τηλεσκόπιο δείχνουν έναν γαλαξία που σχηματίζεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που βάση του μεγέθους του θα αναπτυσσόταν και ο δικός μας γαλαξίας μετά τον σχηματισμό του που εκτιμάται ότι συνέβη την ίδια περίπου χρονική περίοδο με την… πυγολαμπίδα.
Το James Webb έχει εντοπίσει πολλούς γαλαξίες εκείνης της χρονικής περιόδου στην οποία μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι στο Σύμπαν το μόνο που υπήρχε ήταν ένας σχετικά μικρός αριθμός άστρων. Αυξάνοντας το μυστήριο και ανατρέποντας ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα αυτοί οι αρχέγονοι γαλαξίες που έχει εντοπίσει το James Webb είναι ιδιαίτερα μεγάλοι σε μέγεθος ενώ ο νέος γαλαξίας που εντόπισε το τηλεσκόπιο είναι σημαντικά μικρότερος γεγονός που επίσης προκαλεί ενδιαφέρον αλλά και νέους πονοκεφάλους στους επιστήμονες.
«Δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να είναι τόσο σύνθετος σε αυτή τη χρονική στιγμή και ηλικία ένας γαλαξίας ενώ επιπλέον διαπιστώνουμε ότι η μάζα του είναι παρόμοια με του δικού μας γαλαξία όταν και αυτός βρισκόταν στη διαδικασία σχηματισμού. Συμβαίνουν τόσα πολλά μέσα σε αυτόν τον μικροσκοπικό γαλαξία, συμπεριλαμβανομένων τόσων πολλών διαφορετικών φάσεων σχηματισμού αστεριών» λέει η Λαμίγια Μόουλα επίκουρη καθηγήτρια στο Wellesley College στη Μασαχουσέτη, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Μοναδικός
Ο Κάρθικ Άιγιερ στέλεχος της ομάδας λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble λέει ότι αυτός ο γαλαξίας βρίσκεται «κυριολεκτικά σε διαδικασία συναρμολόγησης». Τα δεδομένα του Webb ότι θα περάσουν δισεκατομμύρια χρόνια από τη στιγμή που εμείς παρατηρούμε τώρα τον γαλαξία μέχρι αυτός να αποκτήσει την τελική του μάζα και σχήμα.
Ο γαλαξίας αυτός είναι ξεχωριστός για τους επιστήμονες επειδή φαίνεται στις εικόνες να μεγεθύνεται και να… τεντώνεται. «Οι περισσότεροι από τους άλλους γαλαξίες που μας έχει δείξει ο Webb δεν μεγεθύνονται ή τεντώνονται και δεν μπορούμε να δούμε τα δομικά στοιχεία. Με το Firefly Sparkle, βλέπουμε έναν γαλαξία να συναρμολογείται τούβλο τούβλο» λέει η Μόουλα.
Ο Κρις Γουίλκοτ από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Χέρτσμπεργκ του Καναδά, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σημειώνει ότι «αυτός ο γαλαξίας έχει ποικίλο πληθυσμό αστρικών σμηνών και είναι αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να τα δούμε ξεχωριστά σε τόσο μικρή ηλικία του Σύμπαντος. Κάθε συστάδα αστεριών υφίσταται διαφορετική φάση σχηματισμού ή εξέλιξης».
Πηγή: Naftemporiki.gr