Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η NASA πραγματοποιεί ακραίες δοκιμές στο διαστημόπλοιο της Σελήνης και δημοσιεύει πλάνα

Η NASA ετοιμάζεται να βάλει ανθρώπους σε ένα διαστημόπλοιο με προορισμό τη Σελήνη και ήδη κάνει τις απαραίτητες δοκιμές για να διασφαλίσει πως όλα θα πάνε καλά.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, δημοσίευσε πλάνα από μια δοκιμή στο βασικό σύστημα ματαίωσης εκτόξευσης, του σκάφους Orion, όπου ένα κάλυμμα πρέπει να εκτιναχθεί από την κάψουλα του πληρώματος, πριν ανοίξουν τα αλεξίπτωτα. Παράλληλα, η NASA δοκίμασε και την απόκριση του Orion σε χτυπήματα από κεραυνούς και άλλες ακραίες συνθήκες ματαίωσης της αποστολής, στη δοκιμαστική μονάδα Neil Armstrong, στο Οχάιο.

«Αυτές οι δοκιμές είναι απολύτως κρίσιμες γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις δοκιμές για να πούμε ότι ο σχεδιασμός του διαστημικού σκάφους είναι ασφαλής και ότι είμαστε έτοιμοι να εκτοξεύσουμε ένα πλήρωμα για πρώτη φορά με το  Artemis II», δήλωσε ο Michael See, διευθυντής του προγράμματος Orion. είπε σε δήλωση.

Η εκτόξευση του Artemis II είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2026 και θα στείλει τέσσερις αστροναύτες σε ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη. Όμως, το Artemis II δε θα προσσεληνωθεί στην επιφάνεια του φεγγαριού. Αυτό θα συμβεί με την αποστολή Artemis III, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2027.

Κατά την εκτόξευση του Orion, εάν παρουσιαστεί κάποια ανωμαλία ή έκτακτη ανάγκη, το σκάφος θα επιστρέψει πίσω με ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει αποκολληθεί από τον πύραυλο Space Launch System, και να απομακρυνθεί πολύ γρήγορα. Μια ματαίωση εκτόξευσης ενώ έχει ήδη ξεκινήσει, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Το 2028 όμως, το πλήρωμα ενός πυραύλου Soyuz, αναγκάστηκε να ματαιώσει την εκτόξευση, καθώς ο πύραυλος καταστράφηκε κατά την άνοδό του. Η εκτόξευση της κάψουλας μακριά από τον πύραυλο, έσωσε τη ζωή του αστροναύτη της NASA Nick Hague και του Ρώσου κοσμοναύτη Alexey Ovchinin.

Στο βίντεο της NASA από τις δοκιμές, βλέπουμε σε αργή κίνηση το τελευταίο τμήμα του Orion, που πρέπει να εκτιναχθεί πριν ανοίξουν τα αλεξίπτωτα του σκάφους. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην διαδικασία ματαίωσης της εκτόξευσης. Οι συνεχείς δοκιμές από τη NASA διασφαλίζουν πως όταν έρθει η ώρα για την πραγματική αποστολή, όλα θα λειτουργούν όπως πρέπει.

NASA δοκιμές

“Αυτό το συμβάν θα ήταν η μέγιστη πίεση και το υψηλότερο φορτίο που θα έβλεπε οποιοδήποτε από τα συστήματα”, δήλωσε ο Robert Overy, ο διευθυντής του έργου Orion Environmental Test Article. “Παίρνουμε ένα δοκιμασμένο όχημα από μια επιτυχημένη πτήση και το πιέζουμε στα όριά του. Η ασφάλεια του πληρώματος των αστροναυτών εξαρτάται από αυτήν τη δοκιμαστική εκστρατεία.”

Η δοκιμή έγινε μέσα στην εγκατάσταση δοκιμών Armstrong, σε ένα θάλαμο προσομοίωσης που μπορεί να χωρέσει ένα πλήρους μεγέθους διαστημόπλοιο.

«Η εγκατάσταση είναι μοναδική γιατί δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο ικανό να δοκιμάσει διαστημόπλοια σαν αυτό», εξήγησε ο Overy.

Όταν με το καλό προσγειωθεί το Artemis III στην επιφάνεια της Σελήνης, οι αστροναύτες θα πρέπει να αναζητήσουν πάγο από νερό και να συλλέξουν δείγματα από την επιφάνεια, για να φέρουν πίσω στη Γη. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε μία μόλις εβδομάδα, πριν πάρουν τον δρόμο για την επιστροφή πίσω στη Γη. Αν καταφέρουν να βρουν πάγους από νερό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη, που θα φιλοξενεί μόνιμο προσωπικό! Από εκεί θα μπορούμε να ανεφοδιάζουμε σκάφη, για να μεταβούμε σε όλο το ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.