Ο ρομποτικός εξωσκελετός πηγαίνει μόνος του στο χρήστη και τον βοηθά να τον φορέσει και να περπατήσει.
Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανέπτυξαν ένα ελαφρύ φορετό ρομποτικό σκελετό που βοηθά επιτρέπει σε παραπληγικά άτομα να περπατούν, να ελίσσονται σε εμπόδια και να ανεβαίνουν σκάλες.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Εξωσκελετών στο Κορεάτικο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) που δημιούργησε τον εξωσκελετό λέει ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια «στολή» που να ενσωματώνεται απρόσκοπτα στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία. Το πρωτότυπο του σκελετού φόρεσε και παρουσίασε ο Κιμ Σονγκ-χουάν που είναι μέλος του KAIST και είναι ο ίδιος παραπληγικός. Το πρωτότυπο που τον βοήθησε να περπατήσει με ταχύτητα 3.2 χλμ./ώρα να ανέβει μια σκάλα και να κάνει πλάγια βήματα.
«Μπορεί να με πλησιάσει όπου κι αν βρίσκομαι, ακόμα και όταν κάθομαι σε αναπηρικό καροτσάκι και να με βοηθήσει να σηκωθώ, κάτι που είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του», είπε η Κιμ. Ο ηλεκτροκίνητος εξωσκελετός, που ονομάζεται WalkON Suit F1, διαθέτει σύνθεση αλουμινίου και τιτανίου που ζυγίζει 50 κιλά και τροφοδοτείται από 12 ηλεκτρονικούς κινητήρες που προσομοιώνουν τις κινήσεις των ανθρώπινων αρθρώσεων κατά το περπάτημα.
Ο Παρκ Τζεόνγκ-σου μέλος της ομάδας KAIST, είπε ότι εμπνεύστηκε τον εξωσκελετό από την ταινία «Iron Man». «Αφού παρακολούθησα το Iron Man, σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο αν μπορούσα να βοηθήσω τους ανθρώπους με ένα παρόμοιο ρομποτικό σύστημα στην πραγματική ζωή».
Για να διασφαλιστεί η ισορροπία του χρήστη κατά το περπάτημα, το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες στα πέλματά του και στο πάνω μέρος του σώματος που παρακολουθούν χίλια σήματα ανά δευτερόλεπτο και προβλέπουν τις κινήσεις που σκοπεύει ο χρήστης. «Οι φακοί στο μπροστινό μέρος του ρομπότ λειτουργούν ως μάτια που αναλύουν το περιβάλλον του, εντοπίζουν το ύψος των σκαλοπατιών και εντοπίζουν εμπόδια για να αντισταθμίσουν την έλλειψη αισθητηριακής ικανότητας των χρηστών με πλήρη παραπληγία» ανέφερε ο Παρκ.
Πηγή: Naftemporiki.gr