Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Στοιχειωμένα» αστρονομικά αντικείμενα

Το διάστημα είναι τρομακτικό – Τα αστρονομικά αντικείμενα είναι όμορφα από μακριά, αλλά πολύ επικίνδυνα από κοντά

Αν με έναν μαγικό τρόπο μεταφερθείτε σε ένα εντελώς τυχαίο σημείο κάπου στο σύμπαν, οι πιθανότητες να πεθάνετε μέσα σε λίγα λεπτά είναι μεγαλύτερες από 99,99999999%. Αν βρεθείτε στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό ενός άστρου θα εξατμιστείτε αστραπιαία από τις υπερ-υψηλές θερμοκρασίες, αν βρεθείτε κοντά σε μια μαύρη τρύπα θα διαμελιστείτε (σπαγγετοποιηθείτε) από τις παλλοιριακές δυνάμεις ή αν βρεθείτε σε έναν πλανήτη με δηλητηριώδη ατμόσφαιρα θα πεθάνετε από ασφυξία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το διάστημα είναι ως επί το πλείστον κενό και αφιλόξενο στη ζωή. Τα αστρονομικά αντικείμενα που συναντά κανείς σ’ αυτό είναι τρομακτικά και θανατηφόρα.
Υπερθεματίζοντας, η λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας περιγράφει ένα διάστημα γεμάτο εξωγήινους που σκοπεύουν ν’ αρπάξουν τους πόρους μας, την τεχνολογία μας και την ζωή μας. Ίσως η αίσθηση που έχουμε για το διάστημα να επηρεάζεται από όλα αυτά. Σίγουρα υπάρχει σ’ αυτό ομορφιά και δέος που ευφραίνει την ψυχή μας, αλλά ταυτόχρονα ένα ρίγος διαπερνάει το κορμί μας.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικά «τρομακτικά και απόκοσμα φαντάσματα του διαστήματος».

Το νεφέλωμα Κεφάλι της Μάγισσας

Ονομάζεται και NGC 1909. Γιατί είναι γνωστό και ως «το «νεφέλωμα του κεφαλιού της μάγισσας»;

Το κεφάλι μιας κλασικής μάγισσας!

Με λίγη φαντασία, βλέπουμε το μυτερό πηγούνι, την στραβή μύτη, το στόμα ανοιχτό, σαν να εκστομίζει μια κατάρα και τα μάτια να κοιτάζουν σε κάτι φρικιαστικό που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Το κεφάλι της μάγισσας βρίσκεται κοντά στο πολύ λαμπερό άστρο Rigel (το οποίο ίσως γνωρίζετε καλύτερα ως το δεξί «γόνατο» στον αστερισμό του Ωρίωνα, από την οπτική γωνία του παρατηρητή) και αντανακλά αυτό το έντονο αστρικό φως σε εμάς. Το άστρο θερμαίνει επίσης την μεσοαστρική σκόνη και σ’ αυτή την εικόνα, που τραβήχτηκε από το Wide-Field Infrared Survey Explorer ή WISE της NASA, βλέπουμε την θερμική υπέρυθρη λάμψη της σκόνης. Βαθιά μέσα σε αυτό το νέφος υπάρχουν περιοχές που γεννιούνται νέα άστρα – κάτι που θα ικανοποιούσε την επιθυμία των κακών μαγισσών να καταβροχθίζουν παιδιά!

Το φλεγόμενο Νεφέλωμα του Κρανίου

Ονομάζεται και Sharpless 2-68. Με λίγη φαντασία φαίνεται σαν ένα κρανίο με φλόγες:

Το νεφέλωμα που μοιάζει με τον Ghost Rider (Johnny Blaze)

Εντάξει, είναι στην πραγματικότητα ένα πλανητικό νεφέλωμα. Πρόκειται για το αέριο που εκτοξεύεται από ένα άστρο που μοιάζει με τον ήλιο μας, καθώς τελειώνουν τα πυρηνικά του καύσιμα στον πυρήνα του, και αποβάλλει τα εξωτερικά του στρώματα ενώ πεθαίνει. Ο αστρικός «άνεμος» του υδρογόνου και άλλων στοιχείων που πνέει στο διάστημα ενεργοποιείται από τον απογυμνωμένο και εξαιρετικά θερμό πυρήνα του άστρου. Το μπλέ χρώμα δείχνει το οξυγόνο κοντά στον πυρήνα και οι κοιλότητες – που φαίνονται ως «μάτια» και «στόμα» – θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί από τις αλληλεπιδράσεις του αστρικού ανέμου με το περιβάλλον γύρω από το άστρο. Το έντονα κόκκινο χρώμα είναι υδρογόνο και το συνολικό σχήμα του «κρανίου» εμφανίζεται σε κάποια απόσταση από το άστρο.

Το ετοιμοθάνατο άστρο κινείται αρκετά γρήγορα, έτσι ώστε ο διαστρικό αέριο να μοιάζει σαν τις φλόγες από το κρανίο του Gost Rider.

To Νεφέλωμα του Εξωγήινου Δαίμονα

Μπορεί να μην είναι το επίσημο όνομα του νεφελώματος που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος θα διαφωνούσε γι αυτό:

Τεχνικά, το νεφέλωμα του Εξωγήινου Δαίμονα συνίσταται από τρία αστρονομικά αντικείμενα. Το αστρικό σμήνος Haffner 18 αποτελεί τη «μύτη». Το «μάτι» στα δεξιά είναι το αστρικό σμήνος Haffner 19, το οποίο περιέχει έναν μεγάλο αριθμό από τεράστια και λαμπερά άστρα που φωτίζουν το αέριο γύρω τους, δημιουργώντας μια σχεδόν σφαιρική περιοχή φωτεινού υδρογόνου που ονομάζεται σφαίρα Strömgren. Το «στόμα» είναι το νεαρό σμήνος NGC 2467, επίσης μια περιοχή που δημιουργούνται νέα άστρα. Το φωτεινό άστρο που παριστάνει το «μάτι» στα αριστερά είναι το HD 64455. Ο εξωγήινος δαίμονας είναι στην πραγματικότητα πολλά νεφελώματα, πιθανώς σε διαφορετικές αποστάσεις από τη Γη το καθένα, κατά μήκος της οπτικής μας γραμμής, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μελέτη τους μεμονωμένα.

Ο αστεροειδής-κρανίο

Το 2015 ένας αστεροειδής πέρασε μόλις 485.000 χιλιόμετρα από τη Γη. Οι σαρώσεις ραντάρ του αντικειμένου αποκάλυψαν ότι έχει το σχήμα  ανθρώπινου κρανίου.

Ο αστεροειδής ονομάζεται 2015 TB145, έχει διάμετρο περίπου 600 μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι πέρα ​​από την τρομακτική του απεικόνιση, είναι επίσης ένας δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, με μικρή, αλλά όχι μηδενική πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη μας προκαλώντας τεράστια καταστροφή. Προς το παρόν, είμαστε ασφαλείς από αυτόν τον διαστημικό βράχο σε σχήμα κρανίου για τα επόμενα 150 χρόνια (αρκετός χρόνος για να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό).

Ήλιος σαν κολοκύθα Χαλοουίν

Τον Οκτώβριο του 2014, το Solar Dynamics Observatory της NASA δημοσίευσε μια απεικόνιση του ήλιου ως κολοκύθα του Χαλοουίν:

Πρόκειται για δύο εικόνες που τραβήχτηκαν στις 8 Οκτωβρίου 2014 στο ακραίο υπεριώδες φως. Συνδυάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με τις «τρομακτικές» κολοκύθες-φανάρια που συνηθίζουν να φτιάχνουν τα αμερικανάκια όταν γιορτάζουν το Χαλοουίν, τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου – παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

Πηγή: physicsgg

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο