Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά τη δημιουργία των… θαυματουργών κβαντικών υπολογιστών.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα υποστηρίζει έλυσε ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες της κβαντικής τεχνολογίας εξέλιξη που φέρνει πιο κοντά την εμφάνιση των αποκαλούμενων «κβαντικών σκληρών δίσκων».
Η λύση περιελάμβανε την ανάπτυξη ενός νέου τύπου συστήματος διόρθωσης σφαλμάτων για τη σταθεροποίηση των qubits – τα δομικά στοιχεία των κβαντικών πληροφοριών – ενάντια στις παρεμβολές, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών.
Η τεχνική θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εξαιρετικά αποδοτικά συστήματα κβαντικής μνήμης ικανά να αποθηκεύουν τεράστιους όγκους κβαντικών δεδομένων.
«Αυτή η πρόοδος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη κλιμακωτών κβαντικών υπολογιστών, καθώς επιτρέπει μια πιο συμπαγή κατασκευή συστημάτων κβαντικής μνήμης. Με τη μείωση της φυσικής επιβάρυνσης του qubit, τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός πιο συμπαγούς κβαντικού σκληρού δίσκου ενός αποτελεσματικού συστήματος κβαντικής μνήμης ικανό να αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες κβαντικών πληροφοριών αξιόπιστα» αναφέρουν ερευνητές.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κβαντικό υπολογισμό έγκειται στη διαχείριση σφαλμάτων που διαταράσσουν τους υπολογισμούς. Οι κβαντικοί υπολογιστές βασίζονται σε qubits, μικροσκοπικές μονάδες κβαντικών πληροφοριών παρόμοιες με bit στους κλασικούς υπολογιστές, που είναι απίστευτα ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικές διαταραχές όπως αλλαγές θερμοκρασίας και ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Ακόμη και μικροσκοπικές διαταραχές στην ευαίσθητη κβαντική κατάσταση ενός qubit μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων και σφάλματα στα κβαντικά συστήματα.
H δημιουργία κβαντικών υπολογιστών αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο στον τομέα της πληροφορικής αφού αυτοί οι υπολογιστές αναμένεται φέρουν επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση των κβαντικών υπολογιστών πιστεύεται ότι θα φέρει αδιανόητη ώθηση σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Πηγή: Naftemporiki.gr