Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πόσοι γνωρίζουν την Φυλακή του Σωκράτη στου Φιλοπάππου;

Στη δυτική πλευρά του λόφου του Φιλοπάππου υπάρχει μια λαξευτή στο βράχο κατασκευή, πιθανών τριώροφη στην αρχαιότητα, με τρία υπόσκαφα δωμάτια στο βράχο.

Κατά γενική ομολογία είναι άγνωστη η χρήση των δωματίων αυτών στους αρχαιολόγους.

Όμως συμφώνα με τους αρχαίους περιηγητές (Παυσανίας) και την λαϊκή παράδοση θέλουν τον Σωκράτη να είχε κρατηθεί εκεί δεσμώτης πριν την εκτέλεση του.

Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την εισβολή των γερμανών η κατασκευή καλύφθηκε με μπετόν και χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της ακρόπολης και του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου.

Σήμερα, αν και κλειδωμένη με τρεις βαριές σιδερένιες πόρτες, μπορεί να την επισκεφτεί κάποιος ανεβαίνοντας δυτικά προς το λόφο του Φιλοπάππου από θησείο.

Στα νεοτέρα χρόνια σε αυτό το σημείο λατρευόταν οι καλοκυράδες νύμφες, από κοπέλες που έψελναν στίχους από τους ορφικούς ύμνους προσπαθώντας να ανακαλύψουν το όνομα του μελλοντικού συζύγου τους.

Επίσης, πολλές πληροφορίες μας έρχονται και από τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη που αναφέρει »πάντα σύμφωνα με τους θρύλους της εποχής» τη φυλακή του Σωκράτη ως τόπο κατοικίας των ξωτικών, νεράιδων και των δαιμόνων.

Φιλοπάππου: Από που προήλθε το όνομα

Ο Λόφος του Φιλοπάππου ή Λόφος των Μουσών, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, βρίσκεται νοτιοδυτικά του βράχου της Ακρόπολης. Η σημερινή του ονομασία προήλθε από το Μνημείο του Φιλοπάππου, εγγονού του Αντίοχου του Δ΄του Επιφανούς, Βασιλέα της Συρίας. Ο Φιλόπαππος έφερε τον τιμητικό τίτλο του Ρωμαίου Υπάτου και αγαπούσε πολύ την πόλη των Αθηνών. Μάλιστα, είχε ανακηρυχθεί Πολίτης Αθηνών στα τέλη 1ου αιώνα μ.Χ. και είχε τιμηθεί με διάφορα αξιώματα της πόλης.

Τη δεκαετία του 1950, οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού έφεραν στο φως νέα στοιχεία και αποκαλύφθηκε τελικά πως το μνημείο ήταν ουσιαστικά το Μαυσωλείο του Φιλοπάππου.

Σήμερα σώζεται μία επιγραφή και ένας τοίχος του μεγαλοπρεπούς Μαυσωλείου, ο οποίος είναι διακοσμημένος με ανάγλυφες παραστάσεις από τη ζωή του Φιλοπάππου. Ο Περιηγητής Παυσανίας αναφέρεται στο συγκεκριμένο μνημείο, αλλά λόγω των πολλών διακοσμητικών στοιχείων του, δεν το θεωρεί ισάξιο με τα άλλα της Κλασικής Αθήνας και των Ελληνιστικών Χρόνων.

Πηγή: Hellas-now

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.