Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου

Η γενική συναίνεση είναι ότι το να περπατάμε 10.000 βήματα κάθε μέρα είναι το καλύτερο για την υγεία μας. Και με αυτό, διάφορες εφαρμογές και ρολόγια μέτρησης βημάτων έχουν γίνει πολύ δημοφιλή με τα χρόνια.

Ωστόσο, μια μελέτη έδειξε ότι ένας σημαντικά μικρότερος αριθμός καθημερινών βημάτων θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology το 2023, εξέτασε 17 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι κάνοντας μόλις 2.337 βήματα την ημέρα αρχίζει να μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις. Επιπλέον, τουλάχιστον 3.867 βήματα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι κάθε επιπλέον 1.000 βήματα την ημέρα συνδέονταν με 15 τοις εκατό μείωση του κινδύνου θανάτου. Για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι πιο σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία παρατηρήθηκαν σε άτομα που έκαναν μεταξύ 6.000 και 10.000 βήματα.

Για τα νεότερα άτομα, το βέλτιστο εύρος ήταν μεταξύ 7.000 και 13.000 βημάτων. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέστησαν σαφές ότι περισσότερα βήματα ισοδυναμούν με καλύτερα αποτελέσματα, λέγοντας: «Αυτή η ανάλυση καταδεικνύει μια σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του ημερήσιου αριθμού βημάτων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα».

Αποδεικνύοντας περαιτέρω οφέλη από το περπάτημα, έρευνα που αποκαλύφθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine το 2022 βρήκε χαμηλότερο κίνδυνο για άτομα που περπατούσαν «έως» 10.000 βήματα καθημερινά. Ωστόσο, σημείωσαν ότι ο ρυθμός θα μπορούσε επίσης να είναι κρίσιμος, δηλώνοντας: «Τα ευρήματα αυτής της προοπτικής μελέτης με βάση τον πληθυσμό 78.500 ατόμων υποδηλώνουν ότι έως και 10.000 βήματα την ημέρα μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: Hellas-now

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.