Αποτελούνται από θείο το οποίο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς βρέθηκε εκεί.
Ενώ βρισκόταν στο κυνήγι για σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Άρη το Curiosity, ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA, κατέγραψε ένα μυστηριώδες πεδίο από λευκές πέτρες που φαίνεται να διαθέτουν θείο σε μια σειρά εντυπωσιακών νέων εικόνων.
Το Curosity κατέγραψε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό σκηνικό το καλοκαίρι στο κανάλι Gediz Vallis του Κόκκινου Πλανήτη. «Κοιτάξαμε το πεδίο από κάθε γωνία από την κορυφή και το πλάι και αναζητήσαμε οτιδήποτε αναμεμειγμένο με το θείο που θα μπορούσε να μας δώσει ενδείξεις για το πώς σχηματίστηκε. Συλλέξαμε έναν τόνο δεδομένων και τώρα έχουμε ένα διασκεδαστικό παζλ να λύσουμε» λέει Άσγουιν Βασαβάντα στέλεχος της αποστολής Curiosity
Το ρόβερ Curiosity Mars της NASA κατέγραψε νέες εικόνες του πεδίου τον Οκτώβριο που δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα. Οι εικόνες της περιοχής από τον δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter της NASA είχαν δείξει ανοιχτόχρωμο έδαφος, αλλά οι πέτρες ήταν πολύ μικρές για να καταγράψει με λεπτομέρεια ο MRO. Η ομάδα του Curiosity εξεπλάγη από τις πέτρες και τους κίτρινους κρυστάλλους που περιείχαν όταν το ρόβερ πέρασε από πάνω τους.
Οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι οι πέτρες αποτελούνταν από καθαρό θείο κάτι που καμία αποστολή δεν έχει δει στο παρελθόν στον Άρη. Το πώς σχηματίστηκε το θείο στην περιοχή παραμένει άγνωστο.
Το Curiosity απαθανάτισε αυτό το πανόραμα χρησιμοποιώντας το όργανό του Mastcam. Οι επιστήμονες της NASA ελπίζουν να μάθουν πώς το κανάλι σχηματίστηκε τόσο αργά κατά τη διάρκεια μιας μετάβασης σε ένα πιο ξηρό κλίμα στον Κόκκινο Πλανήτη. Ψάχνουν επίσης για αποδείξεις ότι ο αρχαίος Άρης κάποτε υποστήριζε μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης είχε λίμνες και ποτάμια.
Τα χαρακτηριστικά της κοιλάδας, που βρίσκεται στους πρόποδες του ύψους τριών μιλίων Mount Sharp, υποδηλώνουν ότι το νερό μετακινήθηκε στην περιοχή καθώς το κλίμα άλλαζε. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να καταλάβουν τι αποτελούσε μέρη του καναλιού, συμπεριλαμβανομένου του αναχώματος συντριμμιών Pinnacle Ridge. Το ανάχωμα καταγράφηκε στο νέο πανόραμα του ρόβερ και η NASA συντάσσει ένα χρονοδιάγραμμα γεγονότων.
Αφού τραβήξει μερικές ακόμη πανοραμικές εικόνες, το ρόβερ θα εγκαταλείψει το κανάλι, ταξιδεύοντας σε έναν κρυστάλλινο σχηματισμό που ονομάζεται boxwork, ένα σύνολο μοτίβων που μοιάζουν με ιστό που εκτείνεται για μίλια από την επιφάνεια του πλανήτη.
Η αποστολή
Το Curiosity, o ρομποτικός εξερευνητής της NASA, προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη στις 5 Αυγούστου 2012. Η αποστολή είχε διετή διάρκεια αλλά η επιτυχία και η αντοχή του ρόβερ υποχρέωσε τους επιτελείς της NASA να δώσουν μια παράταση η οποία αποδείχθηκε διαρκείας αφού έκλεισε αισίως δώδεκα έτη παρουσίας στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη και να διαπιστώσει εάν ο κρατήρας Γκέιλ προσέφερε ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής. Οι ανακαλύψεις που έχει κάνει σε αυτά τα δέκα χρόνια το Curiosity είναι πολλές και βοηθούν τους επιστήμονες να συνθέσουν το γεωλογικό και ατμοσφαιρικό παζλ του Άρη.
Πηγή: naftemporiki