Την αντίληψη ότι η Κύπρος ήταν, τουλάχιστον κάποτε, το κέντρο του κόσμου «τεκμηριώνει» ένας ρωμαϊκός χάρτης του 4ου αιώνα.
Πρόκειται για τον χάρτη Orbis Terrarum του Αρχαίου Ρωμαϊκού Κόσμου έτσι όπως τον αντιλαμβάνονταν οι Ρωμαίοι. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έγινε η πιο κυρίαρχη δύναμη παγκοσμίως από το 98-117 μ.Χ. μέσω ενός μείγματος στρατιωτικής ισχύος, πολιτικής προσαρμοστικότητας και οικονομικής διεύρυνσης. Αυτή η διεύρυνση μεταμόρφωσε δραστικά τον μεσογειακό κόσμο.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρώμη θεωρούσε τον εαυτό της το κέντρο του κόσμου.
«Ομφαλός της Γης» η Πάφος
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως κατά την επικρατούσα αντίληψη της Αρχαιότητας «ὀμφαλός τῆς γῆς», δηλαδή κέντρο του κόσμου, ήταν οι Δελφοί. Εν τούτοις ο λεξικογράφος Ησύχιος στο λήμμα του «γῆς ὀμφαλός», αναφέρει ως ομφαλό της γης πρώτα την Πάφο και έπειτα τους Δελφούς: γῆς ὀμφαλός· ἡ Πάφος, καί Δελφοί. Ο χαρακτηρισμός της Πάφου ως κέντρου του κόσμου είναι πιθανόν να οφείλεται στην εκεί πανελλήνια λατρεία της Αφροδίτης. Κατά άλλη ωστόσο άποψη είναι πιθανόν να οφείλεται και στο κωνόσχημο είδωλο της Αφροδίτης που έμοιαζε με «ὀμφαλόν», όπως και ο αντίστοιχος λίθος στους Δελφούς.
Ρωμαϊκή Κύπρος
Η Ρωμαϊκή Κύπρος ήταν μία μικρή συγκλητική επαρχία εντός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ενώ ήταν μία μικρή επαρχία, διέθετε πολλά γνωστά θρησκευτικά ιερά και κατείχε εξέχουσα θέση στο εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα στην παραγωγή και το εμπόριο κυπριακού χαλκού. Το νησί της Κύπρου βρισκόταν σε μία στρατηγικής σημασίας θέση κατά μήκος των εμπορικών οδών της Ανατολικής Μεσογείου, και ελεγχόταν από διάφορες αυτοκρατορικές δυνάμεις κατά την 1η χιλιετία π.Χ. συμπεριλαμβανομένων: των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων, των Περσών, των Μακεδόνων και τελικά των Ρωμαίων.
Η Κύπρος προσαρτήθηκε από τους Ρωμαίους το 58 π.Χ., αλλά οι αναταράξεις και ο εμφύλιος πόλεμος στη ρωμαϊκή πολιτική δεν καθιέρωσαν σταθερή κυριαρχία στην Κύπρο μέχρι το 31 π.Χ. όταν οι ρωμαϊκοί πολιτικοί αγώνες τελείωσαν με τη μάχη του Ακτίου και μετά από περίπου μία δεκαετία, η Κύπρος έλαβε το καθεστώς συγκλητική επαρχία το 22 π.Χ. Από τότε μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ., η Κύπρος ελεγχόταν από τους Ρωμαίους. Η Κύπρος έγινε επίσημα μέρος της Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας το 293 μ.Χ.
Κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, η Κύπρος χωρίστηκε σε τέσσερις κύριες περιοχές, τη Σαλαμίνα, την Πάφο, την Αμαθούντα και τη Λάπηθο. Η Πάφος ήταν η πρωτεύουσα του νησιού σε όλη τη ρωμαϊκή περίοδο, έως ότου η Σαλαμίνα επανιδρύθηκε ως Κωνσταντία το 346 μ.Χ. Ο γεωγράφος Κλ. Πτολεμαίος κατέγραψε τις ακόλουθες ρωμαϊκές πόλεις: Πάφο, Σαλαμίνα, Αμαθούντα, Λάπηθο, Κίτιο, Κούριο, Αρσινόη, Κερύνεια, Χύτρι, Καρπασία, Σόλους και Ταμασσό, καθώς και μερικές μικρότερες πόλεις, διάσπαρτες σε όλο το νησί.
Πηγή: Hellas-now