Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυτές είναι οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποτε ένας αστεροειδής στη Γη!

Μέχρι πρόσφατα ο εντοπισμός ενός αστεροειδή στο διάστημα και η πρόβλεψη της πρόσκρουσης του ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός. Πολλοί περισσότεροι αστεροειδείς φτάνουν χωρίς προειδοποίηση.

Ως αστεροειδής θεωρείται οποιοδήποτε μέγεθος οπότε σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και κομμάτια των κομητών που έχουν απομείνει. Κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι αυτά τα αντικείμενα δεν χτυπούν τη Γη, παρά μόνο την ατμόσφαιρα. Στις 22 Οκτωβρίου, ένας αστεροειδής κάηκε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ο αστεροειδής αυτός είχε πλάτος περίπου μόνο ένα μέτρο και είναι γνωστός ως 2024 UQ. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που συνέβη αυτό φέτος.

αστεροειδής πρόσκρουση πιθανότητες

Υπάρχουν δύο τρόποι για να υπολογίσει κανείς τις πιθανότητες να χτυπήσει κάτι επικίνδυνο τη Γη. Ο ένας είναι να παρατηρήσουμε κάθε αντικείμενο με μια τροχιά που το φέρνει κοντά στη Γη και να υπολογίσουμε τις πιθανότητες να μας χτυπήσει. Φυσικά, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σε μια τέτοια πρόβλεψη. Η NASA εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 25.000 αντικείμενα αυτής της κατηγορίας μεγέθους στο εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα και έχουμε βρει περίπου το 40% από αυτά. Κανένα όμως από αυτά που γνωρίζουμε δεν παρουσιάζει μεγάλο κίνδυνο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γενικότερα, υποστηρίζεται ότι οι κομήτες μακράς περιόδου, που δεν έχουν πλησιάσει τον Ήλιο για αιώνες, χτυπούν λιγότερο συχνά από εκείνους που μας δίνουν την ευκαιρία να τους εντοπίσουμε.

Ο άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος είναι να δούμε την ιστορική καταγραφή. Από όσο γνωρίζουμε, η Γη έχει χτυπηθεί μόνο μία φορά από κάτι αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή από τότε που εμφανίστηκαν ζώα, πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια. Η Γη είχε τουλάχιστον πέντε μαζικές εξαφανίσεις εκείνη την εποχή, αλλά μόνο η τελευταία φαίνεται να προέρχεται από αστεροειδή. Με βάση αυτό ως βάση για τον συλλογισμό, έχει υπολογιστεί ότι η πιθανότητα να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο κάποτε είναι περίπου μία στα 600 εκατομμύρια.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.