Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μυστήριο με δορυφόρο πενήντα ετών που μετακινήθηκε πάνω από την Αμερική!

Ένας δορυφόρος που ήταν ανενεργός εδώ και πενήντα χρόνια κατέληξε χιλιάδες μίλια μακριά από εκεί που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται. Ο δορυφόρος επικοινωνιών βρίσκεται τώρα σε τροχιά πάνω από την Αμερική για άγνωστους λόγους, πιθανότατα επειδή κάποιος τον μετέφερε εκεί.

Το Skynet-1A εκτοξεύτηκε το 1969 σε μια γεωστατική τροχιά πάνω από την Ανατολική Αφρική και χρησιμοποιήθηκε από τον βρετανικό στρατό για επικοινωνίες. Στο τέλος της ζωής του, ο δορυφόρος θα έπρεπε να παρασύρεται παθητικά σε μια τροχιά που θα του επέτρεπε να μην έρθει σε σύγκρουση με άλλα διαστημικά σκάφη. Αντί για αυτό, όμως, ο δορυφόρος πήρε μια εντελώς νέα θέση στην τροχιά του, περίπου 22.000 μίλια πάνω από την Αμερική, σύμφωνα με το BBC. Με βάση το πόσο μακριά κατέληξε ο δορυφόρος από την αρχική του θέση, φαίνεται ότι κάποιος εκτόξευσε επίτηδες τους προωθητήρες του δορυφόρου για να τον μετακινήσει δυτικά. Ο δημοσιογράφος του BBC Jonathan Amos, ερεύνησε ποιος μετέφερε τον παλαιότερο δορυφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1970, και τελικά μπορεί να ήταν οι Αμερικανοί.

δορυφόρος μετακίνηση Αμερική

Το Skynet-1A, όταν εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ δοκίμασαν τον δορυφόρο στο διάστημα πριν το παραδώσουν τον έλεγχο στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Ο έλεγχος του Skynet-1A παραδόθηκε ξανά στις ΗΠΑ το 1977 και ότι οι Αμερικανοί ήταν υπεύθυνοι για την τελική διοίκηση του δορυφόρου. Περιέργως, ο δορυφόρος κατέληξε ακριβώς πάνω από την Αμερική. Ο τελικός ελιγμός του δορυφόρου θα έπρεπε να τον οδηγήσει σε ένα τροχιακό νεκροταφείο δορυφόρων αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σήμερα, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά τον δορυφόρο στην τρέχουσα τροχιά του για να αποτρέψει πιθανές απειλές σύγκρουσης.

Το παγκόσμιο Δίκτυο Διαστημικής Επιτήρησης του Υπουργείου Άμυνας παρακολουθεί περισσότερα από 27.000 κομμάτια τροχιακών συντριμμιών. Η περίπτωση του Skynet-1A μας δείχνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παρακολουθούν πού καταλήγουν οι δορυφόροι τους στην τροχιά της Γης και να τους παρακολουθούν μέχρι το τέλος της ζωής τους στο διάστημα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.