Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Λύθηκε το μυστήριο για τη μούμια των 3.000 ετών με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field του Σικάγο, κατάφεραν να μελετήσουν δεκάδες μούμιες χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσουν ούτε έναν επίδεσμο από αυτές. Όλα αυτά με την βοήθεια της τεχνολογίας. Η μελέτη αποκάλυψε νέες πληροφορίες για τους αρχαίους Αιγύπτιους και έδωσε λύση σε ένα γρίφο για μια μούμια 3.000 χρόνων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ερευνητές του μουσείου μετέφεραν 26 από τις μούμιες που εκτίθενται στο μουσείο, πάνω σε ένα ειδικά σχεδιασμένο καρότσι, ώστε να περάσουν από αξονικό τομογράφο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν καταστρέφει τις μούμιες, όμως από τις χιλιάδες ακτινογραφίες που τραβήχτηκαν, συνέθεσαν τρισδιάστατες εικόνες των σκελετών και του εσωτερικού τους.

Αυτές οι γνώσεις που αποκομίσαμε, συμβάλουν στο να πέσει φως στις επικήδειες πρακτικές των Αιγυπτίων, πριν από 3.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν πολύ αυστηροί με αυτό το θέμα, καθώς θεωρούσαν πως είναι σημαντικό για τον νεκρό και την μετάβασή του στην μετά θάνατον ζωή του.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως η ψυχή παραμένει στο σώμα μετά τον θάνατο, για αυτό και ταρίχευαν τους νεκρούς τους, μουμιοποιώντας τα σώματά τους. Με αυτό τον τρόπο διατηρούσαν το σώμα, ώστε να συνεχίσει να φιλοξενεί την ψυχή μετά τον θάνατο.

 

Το τελετουργικό της μουμιοποίησής μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 70 ημέρες, μαζί με την διαδικασία αφαίρεσης όλων των οργάνων, εκτός της καρδιάς που την θεωρούσαν το σπίτι της ψυχής.

μούμιαΟι ταριχευτές στέγνωναν τα σώματα με την χρήση αλατιού και στην συνέχεια τα τύλιγαν με λινούς επιδέσμους, ώστε να αναπνέουν και να αποβάλουν όση υγρασία είχε απομείνει. Πάνω στα λινά έγραφαν προσευχές για να συντροφεύσουν τον νεκρό.

Στην αρχαία Αίγυπτο, η ζωή μετά τον θάνατο αντιμετωπίζονταν περίπου όπως οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βλέπουν τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον JP Brown, ανώτερο συντηρητή ανθρωπολογίας στο μουσείο.

μούμια

«Είναι κάτι για το οποίο προετοιμάζεσαι, βάζεις χρήματα στην άκρη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου και ελπίζεις να έχεις αρκετά στο τέλος για να το διασκεδάσεις πραγματικά», είπε, προτού συμπληρώσει: «Θέλεις να ζήσεις την καλύτερη μεταθανάτια ζωή σου».

Στην αρχαία Αίγυπτο δεν μουμιοποιούνταν όλοι οι νεκροί. Ήταν μια πρακτική για τα μέλη της ανώτερης και μεσαίας τάξης, όπως επίσης και σε άτομα μεγάλου κύρους.

Ποιο ήταν το μυστήριο γύρω από την μούμια των 3.000 χρόνων;

Η Lady Chenet-aa, ένα από τα πιο δημοφιλή μουμιοποιημένα άτομα του μουσείου, έζησε πριν από περίπου 3.000 χρόνια κατά τη διάρκεια της 22ης Δυναστείας στην Αίγυπτο.

Οι σαρώσεις στην μούμια της έδειξαν πως ήταν γυναίκα υψηλού κύρους που έζησε μέχρι τα 40. Η φθορά στα δόντια της ήταν σημάδι κόκκων άμμου στην τροφή της. Στην τραχεία της είχε τοποθετηθεί υλικό για να διασφαλιστεί ότι ο λαιμός της δε θα κατέρρεε και στις κόγχες των ματιών της υπήρχαν τεχνητά μάτια, ώστε να διατηρήσει την όρασή της και μετά τον θάνατο.

μούμια

«Οι προσθήκες είναι πολύ κυριολεκτικές», είπε ο Brown στο CNN. «Αν θέλεις μάτια, τότε πρέπει να υπάρχουν αληθινά μάτια, ή τουλάχιστον κάποια φυσική αναφορά σε μάτια», πρόσθεσε.

Το μεγάλο μυστήριο όμως ήταν στο πως η σορός τοποθετήθηκε μέσα στο φέρετρο, καθώς υπήρχαν μόνο δύο μικρά ανοίγματα στην βάση του, που σίγουρα δε μπορούσε να χωρέσει ανθρώπινο σώμα από αυτά. Οι ακτινογραφίες όμως έδωσαν την απάντηση μετά από τόσα χρόνια. Από ότι φαίνεται, το φέρετρο είχε άνοιγμα που έκλεινε με κορδόνι, ενώ την συνέχεια επιχρυσώθηκε καλύπτοντας τα κενά.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι ταριχευτές έστησαν τη μούμια όρθια και μαλάκωσαν με υγρασία το φέρετρο, φτιαγμένο από πάπυρο και σοβά, ώστε να γίνει εύκαμπτο και έπειτα το έπλασαν στο σχήμα του σώματος. Έπειτα, έκοψαν ένα άνοιγμα στο πίσω μέρος του από όπου μπήκε το σώμα.

μούμια

«Από αρχαιολογική άποψη, είναι απίστευτα σπάνιο να μπορείς να διερευνήσεις ή να δεις την ιστορία από την οπτική γωνία ενός και μόνο ατόμου», είπε ο Drake.

«Αυτός είναι ένας πραγματικά υπέροχος τρόπος για να δούμε ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι – όχι μόνο τα πράγματα που έφτιαξαν και οι ιστορίες που έχουμε επινοήσει για αυτούς, αλλά τα πραγματικά άτομα που ζούσαν αυτή τη στιγμή».

Σε αντίθεση με άλλες μούμιες των οποίων τα εσωτερικά όργανα τοποθετούνταν σε ξεχωριστά βάζα με τους τέσσερις γιους του Horus στα καπάκια, οι ταριχευτές ακολούθησαν διαφορετική προσέγγιση για την μούμια της Chenet-aa.

Οι σαρώσεις έδειξαν ότι στην περίπτωσή της, οι ταριχευτές δημιούργησαν πακέτα στα οποία τοποθετήθηκαν τα όργανα μαζί με έξι κέρινα αγάλματα των γιων του Horus που επανατοποθετήθηκαν στην κοιλότητα του σώματος.

Οι τέσσερις γιοι του Horus περιλάμβαναν τον Imsety, ο οποίος ήταν ο ανθρωποκέφαλος θεός που προστάτευε το συκώτι και ο Hapy που είχε κεφάλι μπαμπουίνου και προστάτευε τους πνεύμονες.

Οι δύο δεύτεροι αναγνωρίστηκαν ως Duamutef, ο οποίος είχε κεφάλι τσακαλιού και είχε οριστεί για να προστατεύει το στομάχι, ενώ o Qebehsenuef με κεφάλι γερακιού προστάτευε τα έντερα.

«Προσπαθούμε να τους κατανοήσουμε ως ανθρώπους, ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε αυτές τις ιστορίες και ιδέες με το ευρύ κοινό για να επαναανθρωποποιήσουμε και να αλλάξουμε τις αφηγήσεις ώστε να είναι πιο σεβαστές και να δώσουμε περισσότερη αξιοπρέπεια σε αυτά τα μουμιοποιημένα άτομα», είπε ο Drake στο CNN .

Οι σαρώσεις διήρκεσαν περίπου τέσσερις ημέρες, ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι μια πλήρης ανάλυση των ευρημάτων τους θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Τουλάχιστον το μυστήριο γύρω από την μούμια της Chenet-aa λύθηκε!

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο