Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Χρησιμοποιούσαν φαρκακευτικό φυτό για το κρυολόγημα πριν 15.000 χρόνια: Τι βρέθηκε σε σπηλιά

Ανακάλυψαν το γνωστό φαρμακευτικό φυτό Εφέδρα σε σπηλιά του Μαρόκου. Το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν 15.000 χρόνια.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Μαρόκου βρήκαν στοιχεία για τη χρήση φαρμακευτικών βοτάνων στο σπήλαιο Grotte des Pigeons στο Tafoughalt, που χρονολογείται πριν από 15.000 χρόνια.

Από τότε που ανακαλύφθηκε το σπήλαιο Taforalt, γνωστό και ως Grotte des Pigeons, το 1908, υπάρχει μια συνεχής σειρά ανασκαφών και ερευνών στην τοποθεσία, η οποία παρείχε στους αρχαιολόγους νέα στοιχεία για τη ζωή στην προϊστορική Βόρεια Αφρική.

Η τοποθεσία, η οποία θεωρείται ως το παλαιότερο νεκροταφείο της Βόρειας Αφρικής, φιλοξενούσε τουλάχιστον 34 σκελετούς από την μεταγενέστερη λίθινη εποχή, πριν περίπου 15.000 χρόνια.

Αυτή η νέα ανακάλυψη υπογραμμίζει την εφευρετικότητα των ανθρώπων στη χρήση των φυσικών πόρων και εμβαθύνει την κατανόησή μας για τις αρχαίες θεραπευτικές πρακτικές. Τα αποτελέσματα αυτής της σημαντικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature. Τα βότανα που ανακαλύφθηκαν, ιδιαίτερα το φυτό «Εφέδρα», αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της έρευνας.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διερεύνησαν την παρουσία και τις πιθανές χρήσεις της Ephedra κατά το Ύστερο Πλειστόκαινο, με βάση την ανάλυση εξαιρετικά διατηρημένων μακροαλιθωμάτων φυτών από αρχαιολογικές αποθέσεις περίπου 15 χιλιάδων ετών σε σπήλαιο στο βορειοανατολικό Μαρόκο.

Η Εφέδρα είναι ένα πολύ γνωστό φαρμακευτικό φυτό και τα μακρο-υπολείμματα αυτού του φυτού που σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα που ανακαλύφθηκαν σε αυτό το σπήλαιο είναι τα παλαιότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Οι καρποί του φυτού Εφέδρα βρέθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο του σπηλαίου, το οποίο χρησιμοποιούνταν για ταφή σύμφωνα με ειδικές ταφικές τελετουργίες. Οι άμεσες ημερομηνίες ραδιοάνθρακα τόσο στην Εφέδρα όσο και στα ανθρώπινα υπολείμματα δείχνουν ότι ήταν σύγχρονες.

Το χρησιμοποιούσαν για το κρυολόγημα και τις αιμοραγίες

Μελέτες δείχνουν ότι οι ανθρώπινες κοινότητες εκείνη την περίοδο βασίζονταν σε αυτά τα βότανα για θεραπευτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του κρυολογήματος και της μείωσης της αιμορραγίας.

Η ανακάλυψη αμφισβητεί τις αποδεκτές πεποιθήσεις σχετικά με την ιατρική ικανότητα των προϊστορικών ανθρώπων αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι είχαν ολοκληρωμένη γνώση για το πώς να επωφεληθούν από τα φυτά πριν από 15.000 χρόνια.

Τα στοιχεία της παλαιότερης γνωστής χειρουργικής επέμβασης ανακαλύφθηκαν στο ίδιο σπήλαιο από παλαιότερες έρευνες, οι οποίες βρήκαν ίχνη χειρουργικής επέμβασης σε ανθρώπινο κρανίο. Αυτό υποδηλώνει ότι το άτομο που έκανε τη διαδικασία επέζησε και υπέστη τον πόνο του εξαιτίας αυτών των βοτάνων. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η διαδικασία διεξήχθη χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους, υποδηλώνοντας υψηλό επίπεδο ιατρικής γνώσης.

Αυτή η ανακάλυψη είναι κάτι περισσότερο από ένα αρχαιολογικό εύρημα, παρέχει καλύτερη κατανόηση των ανθρώπινων ικανοτήτων να χρησιμοποιεί βότανα για ιατρική, αναδιαμορφώνοντας τις απόψεις μας για τις προγονικές παραδόσεις. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση και ανέπτυξαν νέους τρόπους θεραπείας ασθενειών καταδεικνύει την προσαρμοστικότητα και τη δημιουργικότητα της ανθρωπότητας.

πηγή: Hellas-now

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.