Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ! ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του IRIS (μέσω νέου συστήματος) μεθοδεύουν οι τραπεζίτες…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν διαψευστεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με πρόεδρο τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, προσπαθεί να δημιουργήσει νέο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών, διαφορετικό από το IRIS, στο οποίο οι τράπεζες έχουν συμμετοχή 70% και η Τράπεζα της Ελλάδος 30%. Ο λόγος είναι ότι χάνουν έσοδα από το IRIS, λόγω της κυβερνητικής απόφασης για μηδενικές προμήθειες μεταξύ φυσικών προσώπων. Παραμένουν οι προμήθειες σε όλες τις λοιπές εμπορικές συναλλαγές. Ετσι, ανέθεσαν σε σύμβουλο μελέτη για την δημιουργία νέου συστήματος πληρωμών.
Προσφάτως ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη από προμήθειες χωρίς να ζημιώσουν τον μικροκαταθέτη.
Πώς θα το καταφέρουν αυτό οι τράπεζες δεν το εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης, που έχουν κάνει όχι μόνο τον μικροκαταθέτη αλλά σχεδόν το σύνολο των πελατών «μέσο αναγκαστικών πληρωμών», χωρίς ανάλογο επίπεδο υπηρεσιών.

Μάλιστα την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ενωσης, στο οποίο συμμετέχουν οι CEOs των τραπεζών όπως και η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, για το θέμα.
Η μηδενική προμήθεια για τη μεταφορά ποσών μεταξύ ιδιωτών (p2p) IRIS και η χαμηλή προμήθεια (0,3%) για τους εμπόρους, περιορίζει τα έσοδα για προμήθειες των τραπεζών και για αυτό προσανατολίζονται στη δημιουργία νέου σχήματος πληρωμών, σχολίαζαν καλά πληροφορημένες πηγές.
Η υπόθεση, ότι οι τράπεζες έχουν στα σκαριά νέο σύστημα πληρωμών account to account, ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, καθώς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΕΤ για το μέλλον των τραπεζών, έγινε γνωστό ότι η Ενωση έχει αναθέσει σε σύμβουλο την εκπόνηση μελέτης για νέο εθνικό σχήμα πληρωμών. Η ΤτΕ κινητοποιήθηκε  καθιστώντας σαφές, πως είναι αντίθετη σε κάθε παράλληλο σχήμα πληρωμών. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΕΤ έχει προσεγγίσει ως σύμβουλο τη Deloitte για την εκπόνηση μελέτης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.