Ο δεύτερος τεράστιος διαστημικός βράχος έπεσε στη Δυτική Αφρική.
Ο τεράστιος αστεροειδής που οδήγησε στο τέλος της βασιλείας των δεινοσαύρων όταν συνετρίβη στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια είχε και… παρέα. Λεπτομερείς σαρώσεις ενός υποθαλάσσιου κρατήρα στα ανοικτά των ακτών της Γουινέας στη Δυτική Αφρική υποδηλώνουν ότι δημιουργήθηκε όταν ένας άλλος μεγάλος αστεροειδής έπεσε στον πλανήτη περίπου την ίδια εποχή που έπεσε και αστεροειδής που εξόντωσε το 80% της ζωής στον πλανήτη μας.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Comminucations» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου 400 μέτρα έπεσε πριν από 65-67 εκατομμύρια έτη στη Γη με ταχύτητα περίπου 70 χιλιάδων χλμ./ώρα και δημιούργησε έναν κρατήρα διαμέτρου άνω των έξι χλμ.
Αν και μικρότερος από τον αστεροειδή που πυροδότησε τη μαζική εξαφάνιση ο διαστημικός βράχος ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να αφήσει σημάδια στο πρόσωπο του πλανήτη. «Οι νέες εικόνες δίνουν μια εικόνα του καταστροφικού γεγονότος» λέει ο Δρ. Γιουσντίν Νίκολσον θαλάσσιος γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο, ο οποίος ανακάλυψε για πρώτη φορά τον κρατήρα Nadir το 2022. Τότε οι λεπτομέρειες της πρόσκρουσης ήταν ασαφείς.
Το τσουνάμι
Για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με την πρόσκρουση η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τρισδιάστατη σεισμική απεικόνιση για να χαρτογραφήσει το χείλος του κρατήρα και τις γεωλογικές «ουλές» που βρίσκονται 300 μέτρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού. «Υπάρχουν περίπου 20 επιβεβαιωμένοι θαλάσσιοι κρατήρες σε όλο τον κόσμο και κανένας από αυτούς δεν έχει καταγραφεί με τίποτα κοντά σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Είναι εξαίσιο» λέει ο Νίκολσον.
Η σύγκρουση φάνηκε να πυροδότησε έντονες δονήσεις που ρευστοποιούσαν τα ιζήματα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού προκαλώντας τη δημιουργία ρηγμάτων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η πρόσκρουση προκάλεσε κατολισθήσεις με ίχνη ζημιάς ορατά για χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. πέρα από το χείλος του κρατήρα και δημιούργησε ένα τεράστιο τσουνάμι ύψους άνω των 800 μέτρων που ταξίδεψε στον Ατλαντικό.
Αναμένεται να ακολουθήσουν τώρα νέες μελέτες για τις επιπτώσεις που είχε στον πλανήτη αυτή η άγνωστη μέχρι σήμερα σύγκρουση.
Πηγή: Naftemporiki.gr