Του Lycinos
Κάποιοι πελάτες μιας ιαπωνικής εταιρείας ανταλλακτικών, παραπονέθηκαν ότι μερικά από τα κουτιά που παρέλαβαν ήταν άδεια.
Η εταιρεία, αναγνώρισε το πρόβλημα και έστησε ένα μηχανισμό, όπου κάποιος ταλαίπωρος υπάλληλος σε εγρήγορση ισάξια με κατανάλωση είκοσι καφέδων μονοκοπανιά, επέβλεπε σε οθόνη συνδεδεμένη με μηχάνημα ακτίνων Χ, αν τα κουτιά όπως περνούσαν το ένα πίσω από το άλλο στον ιμάντα φόρτωσης και τακτοποίησης, ήταν γεμάτα !!!
Εμφανίζεται λοιπόν ένας υπαλληλάκος με την εξής ιδέα:
Παράλληλα με τον ιμάντα κύλισης έβαλε ένα ανεμιστήρα οπότε… Κάθε άδειο κουτί…
… Φυσικά… Το πέταγε κάτω…
Το γνωστό Πυθαγόρειο θεώρημα.
Ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας, ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών.
Μπορεί να παρασταθεί με ένα ορθογώνιο τρίγωνο, με κάθε πλευρά να σχηματίζει τετράγωνο, που όταν τα τετράγωνα των κάθετων πλευρών αναλυθούν σε τμήματα, το άθροισμα αυτών των τμημάτων, χωράνε ακριβώς στο τετράγωνο της υποτείνουσας, ή το αντίστροφο, αν αναλυθεί σε τμήματα το τετράγωνο της υποτείνουσας, να χωρούν τα τμήματα που προκύπτουν στα τετράγωνα των κάθετων πλευρών.
Ένα είδος τάνγκραμ δηλαδή.
Τάνγκραμ.
Είναι ένα τετράγωνο που αποτελείται από επτά επίπεδα πλακίδια, που μετακινώντας τα κατάλληλα σε διάφορους συνδυασμούς μεταξύ τους, αναδεικνύονται μορφές που αναγνωρίζονται από όλους.
Θα ήμουν περίπου δεκαπέντε χρονών, όταν μπήκα στο καφενείο του χωριού και ανάγγειλα το νέο της ημέρας, ότι πέθανε η γουρούνα της χήρας του τάδε.
Έλα δω εσύ, μου λέει χαμογελώντας ένας ηλικιωμένος.
Τόσο χρονών και δεν έμαθες ότι τα γουρούνια δεν πεθαίνουν;
Δεν πεθαίνουν; … Απόρησα εγώ… Τον ήξερα για σοβαρό άνθρωπο…
Όχι, μου απαντά. Τα μόνα που πεθαίνουν είναι ο άνθρωπος, το μελίσσι, το βόδι και το άλογο.
Όλα τα άλλα ψοφάνε.
Και γιατί αυτό;
Θα σου πω. Ο άνθρωπος γιατί είναι άνθρωπος, το μελίσσι γιατί δουλεύει όλο τον χρόνο και εμείς του ληστεύουμε το γλυκό μελάκι που τόσο σου αρέσει, το βόδι και το άλογο γιατί με αυτά οργώνουμε τη γη να σπείρουμε στάρι και τα άλλα γεννήματα για να σου φτιάξει η μανούλα σου ψωμί. Κατάλαβες τώρα;
Το πρώτο παράδειγμα αφορά τη μηχανική, το δεύτερο την επιστήμη των μαθηματικών, το τρίτο το αφαιρετικό του περιττού της γνήσιας τέχνης, και το τέταρτο την κομψότητα και τη χάρη της σαφήνειας της από αιώνων δουλεμένης γλώσσας των Ελληνικών στην ανθρώπινη επικοινωνία.
Απλές φαινομενικά προτάσεις.
Που θέλουν όμως ΜΥΑΛΟ.
Η κομψότητα.
Η ανάδειξη της συμπύκνωσης και καθαρότητας της παγκόσμιας οικονομίας.
Από το ντύσιμο έως την πολιτική.
Αυτό που λείπει από τους πολίτικους μας.
Προτάσεις για λύσεις που τακτοποιούν προβλήματα που μας καταταλαιπωρούν όλους μας που έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μια χώρα που πρωθυπουργεύει ο κος Μητσοτάκης, προεδρεύει… τάχαμου η κα Σακελλαροπούλου, και ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε το Πασόκ και τον Σύριζα…
Παρακαλώ ας μου συγχωρεθεί ό,τι άκομψο στο άρθρο, αλλά την ιδέα την αντιλαμβάνεστε πιστεύω.
Είναι ώρα να φεύγουν όλοι αυτοί.
Και πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός, ο κος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν πάει άλλο!
Ας ψάξει να εύρει τι είναι το Dunning-Kruger effect, τον αφορά…
Και ενώ σε μια γνήσια, καλά λειτουργούσα δημοκρατία, να του το υποδείξει και να το αποδείξει θα ήταν η δουλειά μιας σωστής αντιπολίτευσης, δυστυχώς λόγω ανυπαρξίας κ.λ.π. κ.λ.π.
Αν δεν μπορεί να το καταλάβει, που είναι και πολύ πιθανόν…
Και επειδή.
Από τη θέση που κατέχει, βάζει υπογραφές εκεί που δεν πρέπει και δεν βάζει υπογραφές εκεί που θα έπρεπε, όπως κάνει μέχρι σήμερα, ας εύρει ένα έμπιστο εχέμυθο άτομο να του το εξηγήσει…