Η Πυθαγόρειος διατροφή βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες του Πυθαγόρα ο οποίος πίστευε πως η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει τη ροή και την ισορροπία των σωματικών υγρών κατά συνέπεια και τη συνολική υγεία του ανθρώπου, άρα δεν συμπεριλαμβανόταν στο μοντέλο της διατροφής του.
Τα δημητριακά ήταν η βάση της διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων όπως μας λέει ο Ησίοδος στα «Έργα και Ημέρες» του και η βασική τροφή του Πυθαγόρα. «Για το μεσημεριανό γεύμα ο Πυθαγόρας και όσοι ακολουθούσαν το διατροφικό του πρόγραμμα κατανάλωναν μόνο ψωμί (με μαγιά) και μέλι» (Ιάμβλιχος, «Επί μακρού Πυθαγόρα», παρ. 97).
Τι τροφές περιλαμβάνει η Πυθαγόρειος διατροφή;
Ο Πυθαγόρας τρεφόταν ως επί το πλείστον με ωμές τροφές. Κατανάλωνε πολλά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση αυτών των τροφών καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ένα μηχανισμός που φέρεται να συνδέει την παχυσαρκία με την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.
Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.
Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.
Τα Σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.
Το Μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.
Τα Σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.
Σκόρδο: Προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνει τη χοληστερόλη, καταπολεμά τους ιούς, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, βελτιώνει την υγεία των οστών ενώ συμβάλει τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική απόδοση.
Κρεμμύδια: Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, σε βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος (B9) και της πυριδοξίνης (B6). Συμβάλουν στον μεταβολισμό και τη λειτουργία των νεύρων. Αποτελούν, επίσης, μια καλή πηγή καλίου. Τέλος, λειτουργούν ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Έλαιο αμυγδάλου: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Β17 και ιχνοστοιχεία.
Πηγή: Hellas-now