Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής βρήκε έναν νέο πολύ ισχυρό σύμμαχο, στην μορφή σκόνης. Επιστήμονες ανέπτυξαν μια σκόνη που είναι ικανή να απορροφήσει και να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες σε διοξείδιο του άνθρακα, όσο ένα πλήρες ανεπτυγμένο δέντρο.
Η ικανότητα να μπορούμε να αφαιρέσουμε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα είναι κάτι που η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και χρόνια, ενώ οι προσπάθειες εντείνονται τώρα που η κλιματική αλλαγή γίνεται χειρότερη. Οι περισσότερες προτάσεις όμως μέχρι σήμερα, παραμένουν σε αρχικό στάδιο σχεδιασμού και δεν είναι αρκετά αποδοτικές για να κάνουν τη διαφορά που χρειαζόμαστε άμεσα.
Την ίδια στιγμή, η μείωση του CO2 από τα δέντρα έχει μειωθεί δραματικά, όπως δείχνουν οι μελέτες, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά δέντρα όσο παλαιότερα για να φιλτράρουν τον αέρα. Τώρα, η νέα σκόνη ίσως είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να φέρουμε ξανά την ισορροπία στο οικοσύστημα, του οποίου μέρος είμαστε και εμείς.
Η σκόνη αυτή αποτελείται από ένα πορώδες υλικό που μπορεί να προσροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα καθώς ο αέρας περνάει μέσα από αυτό. Για να σας προλάβω, η προσρόφηση δεν είναι ορθογραφικό λάθος. Ενώ ορισμένα υλικά απορροφούν πράγματα, αυτή η σκόνη στην πραγματικότητα προσροφά το διοξείδιο του άνθρακα, διατηρώντας τα μόριά του παγιδευμένα στην επιφάνεια αντί να εμποτίζεται από αυτά.
Αυτό σημαίνει πως το νέο υλικό δουλεύει πιο αποδοτικά, αφού δεν εμποτίζεται με διοξείδιο του άνθρακα, όπως τα δέντρα και οι άλλες μέθοδοι στο παρελθόν. Η προσρόφηση επιτρέπει την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα κάπου αλλού, ώστε να αποθηκευτεί κάπου που δεν θα έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα ξανά. Παράλληλα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα έχει πολλές εφαρμογές στη χημεία.
Για να δοκιμάσουν την αποδοτικότητα της νέας σκόνης, οι ερευνητές τοποθέτησαν το υλικό σε έναν σωλήνα και στην συνέχεια πέρασαν μέσα από τον σωλήνα αέρα από το Berkley. Η σκόνη κατάφερε να φυλακίσει το 100% του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα!
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η νέα σκόνη σπάει κάθε ρεκόρ στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και πως το υλικό είναι έτοιμο να μπει σε πραγματικές εφαρμογές.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Πηγή: Techmaniacs