Αστρονόμοι στην Κίνα και την Ιαπωνία παρατήρησαν την εμφάνιση ενός guest star στο ουρανό το 1181 μ.Χ. Ήταν ένα σουπερνόβα, το οποίο εξαφανίστηκε για 840 χρόνια. Το 2021, ένα περίεργο νεφέλωμα εντοπίστηκε από την πολίτη επιστήμονα Dana Patchick και συνδέθηκε με το συμβάν του παρελθόντος. Ονομάστηκε Pa 30 και έγινε ένα συναρπαστικό μυστήριο επειδή δεν μοιάζει με κανένα άλλο υπόλειμμα σουπερνόβα. Μοιάζει με πικραλίδα.
Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν γιατί έχει πάρει αυτό το σχήμα, όμως η μοναδικότητά του απαιτεί μεγαλύτερη έρευνα, σε βάθος. Χρησιμοποιώντας το Keck Cosmic Web Imager (KCWI) στο Παρατηρητήριο WM Keck στο Maunakea, στο νησί της Χαβάης, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν πώς κινούνται οι περίεργοι έλικες του και να καταλάβουν την τρισδιάστατη δομή τους.
«Βρίσκουμε ότι το υλικό στα νήματα διαστέλλεται βαλλιστικά», δήλωσε ο συν-επικεφαλής Tim Cunningham, συνεργάτης του Hubble της NASA στο Κέντρο Αστροφυσικής, Harvard & Smithsonian, σε μια δήλωση. «Αυτό σημαίνει ότι το υλικό δεν έχει επιβραδυνθεί ούτε επιταχυνθεί μετά την έκρηξη. Από τις μετρημένες ταχύτητες, κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, μπορείτε να εντοπίσετε την έκρηξη σχεδόν ακριβώς το έτος 1181.
Από της παρατηρήσεις, η ομάδα διαπίστωσε πως υπάρχει μια σφαιρική δομή σαν πυροτέχνημα από τα υπολείμματα του σουπερνόβα και πως η έκρηξη είναι πιθανό να ήταν ασύμμετρη. Όμως, η πηγή αυτών των “νημάτων” παραμένει αβέβαιη.
«Ένα αντίστροφο κρουστικό κύμα μπορεί να συμπυκνώνει τη γύρω σκόνη σε νήματα, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα», πρόσθεσε ο Κάνινγκχαμ. «Η μορφολογία αυτού του αντικειμένου είναι πολύ περίεργη και συναρπαστική».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν ένα σουπερνόβα τύπου Iax, μια υποκατηγορία του Τύπου Ia. Σε αυτές τις σουπερνόβα, ένας λευκός νάνος θα μπορούσε να συγχωνευθεί με έναν άλλο λευκό νάνο ή θα μπορούσε να κλέψει υλικό από έναν συντροφικό άστρο μέχρι να φτάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο και να εκραγεί. Στη συγκεκριμένη υποκατηγορία Iax, ο λευκός νάνος δεν εκμηδενίζεται τελείως με τη διαδικασία αφήνοντας πίσω του ένα απομεινάρι λευκό νάνο, που ονομάζεται αστέρι ζόμπι.
«Επειδή αυτή ήταν μια αποτυχημένη έκρηξη, ήταν πιο αχνή από τις κανονικές σουπερνόβα, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι είναι σύμφωνο με τα ιστορικά αρχεία», πρόσθεσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας Ilaria Caiazzo, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας.
Αν και πιο αδύναμη η έκρηξη, παραμένει τρομερή, αφού οι supernova είναι από τα πιο βίαια γεγονότα στο Σύμπαν. Τα νήματα της απομακρύνονται από την θέση του σουπερνόβα με ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Πηγή: Techmaniacs