Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στον «γκρεμό» η ελληνική οικονομία: Τι σημαίνει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το σημερινό «χαστούκι» από την Moody’s

Στον «γκρεμό» φαίνεται πως οδεύει η ελληνική οικονομία όπως φανερώνει το σημερινό «χαστούκι» από την Moody’s, η οποία δεν αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας και παρέμεινε εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Ο γνωστός οικονομικός οίκος περιορίστηκε μόνο σε μια «αναβάθμιση» του outlook από «σταθερό» σε «θετικό», η οποία έγινε καθαρά για γεωπολιτικούς λόγους για να στηριχτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί με απόλυτο τρόπο τα δυτικά συμφέροντα.

Όπως αναφέρει ο οίκος θα υπάρξει νέα αξιολόγηση μετά από 18 μήνες!

Μετά από 18 μήνες ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει τελειώσει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει εκπληρώσει το σκοπό της.

Αυτό είναι το πραγματικό σκεπτικό του οίκου Moody’s, ο οποίος αποκάλυψε στην έκθεση του για ποιο λόγο δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα του.

«Μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη προκύπτουν από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, τα οποία θα αντισταθμιστούν μόνον εν μέρει από τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο από τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Παρά την προσδοκία του οίκου για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 120% μέχρι τη δεκαετία του 2030, ένα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη παγκοσμίως».

Με λίγα λόγια ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι το χρέος της χώρας είναι τόσο μεγάλο και θα παραμείνει μεγάλο ακόμα κι αν μειωθεί (κάπου το 2030), που καθιστά απαγορευτικό για έναν οίκο που σέβεται τον εαυτό του να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Προσθέτει για να «χρυσώσει το χάπι» κάποια ευχολόγια του τύπου το 2030 θα έχει πέσει κάπου κοντά στο 120% που ακόμη και έτσι θα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Αναφέρει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Το δημογραφικό.

Η χώρα συρρικνώνεται πληθυσμιακά με εξωπραγματικούς ρυθμούς και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει ευοίωνο οικονομικό μέλλον, βασικά ούτε καν οποιοδήποτε μέλλον.

Ο οίκος τονίζει στην έκθεση του ότι η χώρα στηρίζεται στην κατανάλωση και στις υπηρεσίες. Δηλαδή δεν παράγει τίποτα.

Το δημογραφικό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε μία χώρα που θέλει να παράξει αλλά αποτελεί εξίσου σοβαρό πρόβλημα και σε μία χώρα που καταναλώνει.

Λιγότεροι άνθρωποι σημαίνει λιγότερη κατανάλωση και άρα λιγότερα έσοδα για το κράτος για να συνεχίσει να πληρώνει τα υπέρογκα χρέη του.

Συνεπώς, εάν δεν λυθούν με κάποιο «μαγικό» τρόπο τα προβλήματα του δημογραφικού και της παραγωγής η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα.

Η ίδια η Moody’s αναφέρεται ότι υπήρξε κάποιος θετικός αντίκτυπος λόγω των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο συγκεκριμένος όμως χρηματοδοτικούς πόρος θα πάψει να υπάρχει από το 2025 και μετά.

Εάν με αυτό το εργαλείο η Ελλάδα πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης σχετικά χαμηλούς όταν αυτό θα εκλείψει τι πρόκειται να συμβεί;

Επίσης το τουριστικό μοντέλο (να περιμένουμε κάθε καλοκαίρι τους τουρίστες για να καλύψουμε τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό), δείχνει να έχει χτυπήσει «ταβάνι» γιατί για να πάει παραπέρα χρειάζονται πολλές νέες υποδομές που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να πραγματοποιηθούν.

Αν προσέξει κανείς καλά τα όσα γράφει ο οικονομικός οίκος θα δει ότι για το μόνο για το οποίο εκφράζει πραγματική ικανοποίηση είναι οι τράπεζες!

Και γιατί να μην το κάνει αυτό από τη στιγμή που έχουν πωληθεί σε ξένους και δεν χρειάζονται χρηματοδότηση καθώς αυτή έγινε στο παρελθόν από τους Έλληνες φορολογούμενους είτε το ήθελαν είτε όχι.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν περισσότερα από 50 δισ. ευρώ (για να μην ξεχνιόμαστε) και το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε για την πώληση των μετοχών των συστημικών τραπεζών που κατείχε το ΤΧΣ περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Φυσικά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν την σημερινή έκθεση της Moody’s ως κάτι εξαιρετικό.

Αλλά όπως πάντα υπάρχει η ωραιοποίηση της πραγματικότητας και φυσικά η ίδια η πραγματικότητα η οποία είναι και αμείλικτη…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.