Η ανώτερη ατμόσφαιρα διαθέτει πλήθος ιδιόμορφων φαινομένων και ένα ιδιαίτερα σημαντικό για την επικοινωνία και την πλοήγηση είναι οι αποκαλούμενες ισημερινές φυσαλίδες πλάσματος (EPB). Πρόκειται για περιοχές πολύ θερμού αερίου που σχηματίζονται σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, συνήθως μετά τη δύση του ηλίου. Προς το παρόν ελάχιστα είναι κατανοητά για αυτές και επηρεάζουν τη διασύνδεση της Γης με το διάστημα.
Ενδιαφέρον ιδιαίτερο παρουσιάζει το γεγονός της παρατήρησής τους. Οι παρατηρήσεις γίνονται συνήθως από το διάστημα, ενώ μπορούν γίνουν και από το έδαφος, παρατηρώντας την πλησιέστερη περιοχή της ιονόσφαιρας, ωστόσο, χάρη στην καμπυλότητα του εδάφους το ραντάρ μπορεί να δυσκολευτεί να δει στόχους κάτω από τον ορίζοντα.
Ερευνητές στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών αναφέρουν ανίχνευση EPBs πάνω από την Αίγυπτο από το νησί Hainan στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 8.000 ολόκληρα χιλιόμετρα μακριά. Σε αυτό το σημείο η Κίνα έχει δημιουργήσει το Low lAtitude long Range Ionospheric raDar ή LARID για συντομία.
Πρόκειται για ένα σύστημα ραντάρ που μπορεί να παρακολουθεί τις ανωμαλίες που δημιουργούνται από τις φυσαλίδες πλάσματος. Ακριβώς όπως ηλεκτρομαγνητικά σήμερα μπορούν να σταλούν σε όλο τον κόσμο κάνοντάς τα να αντανακλώνται στο πλάσμα της ιονόσφαιρας, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να σταλεί και το ραντάρ. Η ικανότητα του LARID έγκειται στο να λαμβάνει πίσω τα σήματα και να τα ερμηνεύει ως διακυμάνσεις που δημιουργούνται από αυτές τις φυσαλίδες πλάσματος. Η εμβέλεια ανίχνευσής του ανέρχεται στα 9.600 χιλιόμετρα, μια απόσταση που έχει τριπλασιαστεί σε λιγότερο από μισό χρόνο, καθώς έχει βελτιωθεί η απόδοσή του. Οι ερευνητές ελπίζουν με τη βοήθεια αυτού να μπορέσουν να εξηγήσουν καλύτερα τα περίεργα αυτά φαινόμενα.
Πηγή: Techmaniacs