Με το βλέμμα και την προσοχή σε όσα συμβαίνουν στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργο στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας θα είναι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στο κρατίδιο θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του κόμματός του όπως και της κυβέρνησής του, περίπου ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Δεν είναι μόνο το ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς κινδυνεύουν να χάσουν ένα από τα παραδοσιακά κάστρα τους. Περισσότερο το διακύβευμα αφορά τη Γερμανία καθώς είναι πιθανή η προοπτική να περάσει εκλογικά τουλάχιστον το κρατίδιο στα χέρια του ακροδεξιού AfD.
Είναι όμως και ζήτημα γοήτρου για τον καγκελάριο, καθώς η εκλογική του περιφέρεια, όπως και η κατοικία του, βρίσκονται στο κρατίδιο.
Η ήττα ίσως φέρει εξελίξεις, τονίζει το Politico, με τον Σολτς να ακολουθεί τα βήματα του Τζο Μπάιντεν για να εγκαταλείψει την προσπάθεια να κερδίσει δεύτερη θητεία, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές. Αν υπάρξει μια έστω και οριακή ήττα (και εξαφανιστούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του SPD), η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να θέτει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Ένας υποψήφιος που πιθανόν θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα είναι ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός και ο δημοφιλέστερος σοσιαλδημοκρτάτης, θεωρείται άνθρωπος που δίνει λύσεις και είναι καλός στην επικοινωνία, αντίθετα από τον καγκελάριο.
Από την άλλη πλευρά, δεν έχει και τίποτα να κερδίσει ο Σόλτς, γιατί ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε βάσισε όλη τη καμπάνια του στο πρόσωπό του, σαν να μην υπάρχει ο Σολτς. Αν κερδίσει, η νίκη είναι όλη δική του, αν όχι ο Βόιντκε θα παραιτηθεί και η ήττα θα βαρύνει το κόμμα.
Αφίσα με τον πρωθυπουργό του Βρανδεμβούργο, Ντίτμαρ Βόιντκε, που προέρχεται από το SPD
Μάχη για το κρατίδιο
Εδώ και 30 χρόνια, από το 1994, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν συστηματικά στις εκλογές. Οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει και η AfD σαρώνει στα ανατολικά κρατίδια: Πριν από τρεις εβδομάδες κέρδισε στη Θουριγγία και έχασε για λίγο στη Σαξονία.
Οι δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ SPD και AfD.
Η έρευνα του ZDF στις 19 Σεπτεμβρίου δίνει οριακό προβάδισμα με 28% στην AfD και 27% για τους Σοσιαλδημοκράτες. «Ντέρμπι» αναμένεται και για την τρίτη θέση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, που κινούνται στο 14%, και της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ στο 13%.
Οι Πράσινοι στο 4,5%, η Αριστερά στο 4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν εξαφανιστεί από τον εκλογικό χάρτη και του Βρανδεμβούργου, και θα μείνουν εκτός της τοπικής Βουλής.
Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων στο κρατίδιο, που φτάνει ως το 27%, όπως αναφέρει ο Guardian, και θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.
Ο υποψήφιος του AfD Χανς-Κρίστοφ Μπερντ
Οι αντίπαλοι
Εν τω μεταξύ οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες του Βρανδεμβούργου θεωρούν κατά 59% καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Βόιντκε, ενώ μόλις το 16% τον υποψήφιο της AfD Χανς-Κρίστοφ Μπερντ.
Ο Βόιντκε, που έχει μακρά θητεία από το 1993 σε κομματικά και πολιτικά πόστα και είναι πρωθυπουργός από το 2010, επέλεξε να βασιστεί μόνο στο όνομά του και το πολιτικό του κεφάλαιο χωρίς καμία αναφορά στον Σόλτς. Ο αντίπαλός του κινείται στον χώρο της Ακροδεξιάς από το 2015 ενώ από το 2018 είναι στην ΑfD, την οποία η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έχει χαρακτηρίσει και σε αυτό το κρατίδιο «επιβεβαιωμένα ακροδεξιό».
Ο Μπερντ, πάντως, βλέπει μια ενδεχόμενη νίκη του σαν αρχή μεγάλης αλλαγής στη Γερμανία. Σε προεκλογική εκδήλωση έλεγε ότι αυτό θα σήμαινε για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «την αρχή του τέλους της», μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα στην ανατολική Γερμανία. «Και τότε θα μπορούσαμε να ανασάνουμε ξανά», είπε.
Όπως συνέβη και στις άλλες δύο αναμετρήσεις, νωρίτερα το Σεπτέμβριο, κανένα κόμμα δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με την AfD στο Βρανδεμβούργο.
Τα μεγάλα ζητήματα
Το Βρανδεμβούργο, με περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ένα από τα πιο αραιοκατοικημένα γερμανικά κρατίδια. Βασίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή.
Το κρατίδιο δέχτηκε τα τελευταία χρόνια πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά και μεταναστευτικές ροές από την παλιά Βαλκανική Οδό όπως και από τη Λευκορωσία. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το μεταναστευτικό είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, αν και η σκληρή στροφή της κυβέρνησης Σολτς τις τελευταίες μέρες φαίνεται να έδωσε ώθηση στους Σοσιαλδημοκράτες.
Η AfD είναι, από την πλευρά της, ξεκάθαρη για την πολιτική που θα ακολουθήσει εάν ανέλθει στην εξουσία: μαζικές απελάσεις, φράχτη στα σύνορα με την Πολωνία και φυλάκιση για μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.