Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Με πυρηνική έκρηξη θα σώσουν τη Γη από καταστροφικούς αστεροειδείς

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε μια καταστροφική σύγκρουση με έναν αστεροειδή ίσως είναι η ελεγχόμενη έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας πάνω από αυτόν. Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε εργαστήριο από διεθνή ερευνητική ομάδα, τα X-rays από μια κατάλληλα διαμορφωμένη πυρηνική έκρηξη θα μπορούσαν να εκτρέψουν αστεροειδείς διαμέτρου 3 έως 5 χιλιομέτρων από την πορεία τους.

Αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, η προετοιμασία για την πιθανότητα μιας σύγκρουσης με έναν επικίνδυνο αστεροειδή είναι ζωτικής σημασίας. Η NASA πρόσφατα απέδειξε ότι μια βαριά διαστημική συσκευή μπορεί να εκτρέψει μικρότερα αντικείμενα όπως τον αστεροειδή Dimorphos, αλλά για μεγαλύτερα και πιο συμπαγή σώματα, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές.

Μια εναλλακτική προσέγγιση, εκτός από την πυρηνική έκρηξη για την αποφυγή μιας καταστροφικής σύγκρουσης της Γης με αστεροειδή, είναι η χρήση ισχυρών ακτίνων λέιζερ ή ακόμα και η θέρμανση της επιφάνειας του αστεροειδούς με ραδιενεργό ακτινοβολία. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια ροή αερίων που θα μπορούσε να τον ωθήσει μακριά από την πορεία σύγκρουσης.

Το πείραμα που διεξήγαγε ο Nathan Moore και η ομάδα του στο Sandia National Laboratories δείχνει πως μπορούμε να προσομοιώσουμε τις επιδράσεις της ακτινοβολίας X-rays πάνω σε αστεροειδείς. Χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, κατάφεραν να απομακρύνουν υλικό από την επιφάνεια μιας μικρής δοκιμαστικής μάζας, κάτι που παρέχει χρήσιμα δεδομένα για το πώς θα λειτουργούσε η μέθοδος αυτή σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα, ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα εφαρμόσουμε, ούτε να απαιτηθεί η πραγματοποίηση μιας πυρηνική έκρηξης για την αποφυγή σύγκρουσης ενός αστεροειδή με τη Γη. Ωστόσο, είναι καλό να έχουμε ένα σχέδιο σε περίπτωση που βρεθεί κάτι απρόσμενο στον δρόμο μας.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο