Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ολόκληρο σμήνος από μαύρες τρύπες εντοπίστηκε να κινείται μέσα στο Γαλαξία μας

Μια φαινομενικά απλή αστρική ομάδα, η Palomar 5, μπορεί να κρύβει ένα μυστικό στην καρδιά της: ένα κοσμογονικό σμήνος με πάνω από 100 μαύρες τρύπες μάζας αστεριών. Αυτή η αστρική ροή εκτείνεται σε 30.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 80.000 έτη φωτός μακριά μας.

Τα σφαιρικά αστρικά σμήνη, όπως η Palomar 5, θεωρούνται “απολιθώματα” της πρώιμης Κοσμολογίας, με περίπου 100.000 έως 1 εκατομμύριο πολύ παλιούς αστέρες. Όλοι οι αστέρες ενός τέτοιου σμήνους δημιουργούνται ταυτόχρονα από το ίδιο σύννεφο αερίου, και οι γαλαξίες όπως ο δικός μας φιλοξενούν περίπου 150 τέτοια σμήνη.

Ωστόσο, η Palomar 5 ξεχωρίζει για την παρουσία της ως αστρική ροή, ένα φαινόμενο που αρχίζει να κερδίζει την προσοχή των αστρονόμων. Η δορυφορική αποστολή Gaia έχει βοηθήσει στην αναγνώριση αυτών των μακριών ρευμάτων αστέρων με μεγάλη ακρίβεια.

Ομάδα ερευνητών, υπό την καθοδήγηση του αστροφυσικού Mark Gieles, χρησιμοποίησε αναλυτικές προσομοιώσεις για να εξετάσει την πιθανή παρουσία μαύρων τρυπών στην Palomar 5. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαύρες τρύπες που είναι περίπου 20 φορές πιο βαριές από τον Ήλιο, μπορούν να συμβάλλουν στην εκτόξευση αστέρων από το σμήνος, με την αναλογία μαύρων τρυπών να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, οι προσομοιώσεις προβλέπουν ότι το σμήνος θα διαλυθεί πλήρως, αφήνοντας πίσω του μόνο μαύρες τρύπες που περιφέρονται γύρω από το κέντρο του γαλαξία. Αυτό σημαίνει ότι η Palomar 5 δεν είναι μοναδική και ότι παρόμοια τύχη περιμένει και άλλα τέτοια σμήνη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα σμήνη θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά μέρη για να αναζητηθούν μαύρες τρύπες που θα συγκρούονται, καθώς και ελλιπείς μεσαίες μαύρες τρύπες. Εν τέλει, η μελέτη αυτή προσφέρει ένα νέο παράθυρο στην κατανόηση της αστρικής εξέλιξης και των μαύρων τρυπών.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο