Οι γυάλινες χάντρες δείχνουν ότι την εποχή των δεινοσαύρων είχε ενεργά ηφαίστεια
Τα δείγματα από το έδαφος της Σελήνης που ήρθαν στη Γη από κινεζικό διαστημικό σκάφος δείχνουν ότι πριν από 120 εκατ. χρόνια ο δορυφόρος του πλανήτη μας είχε ενεργά ηφαίστεια
Η Σελήνη «βίωνε» εκρήξεις ηφαιστείων την εποχή που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη Γη. Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και βασίζεται στα ευρήματα των επιστημόνων από τα δείγματα του εδάφους που ήρθαν στον πλανήτη μας το 2020 από κινεζικό διαστημικό σκάφος.
Η απόδειξη αυτού είναι τρεις πολύ μικρές γυάλινες χάντρες, όσο η μύτη μιας καρφίτσας, η χημική σύσταση των οποίων δείχνει ότι στη Σελήνη υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή, πολύ πριν από την εποχή που υπολόγιζαν οι επιστήμονες.
Οι πρώτες αναλύσεις των δειγμάτων από τη διαστημική αποστολή Chang’e 5 έκαναν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ενεργά ηφαίστεια στη Σελήνη υπήρχαν πριν από 2 δισ. χρόνια. Παλαιότερες εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ύπαρξή τους χρονικά πριν από 4 δισ. χρόνια.
Αλλά τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με την Τζούλι Στόπαρ, επικεφαλής των ερευνητών του Ινστιτούτου Σελήνης και Πλανητών, που μετείχε στην έρευνα, «ήταν κάπως αναπάντεχα».
Οι φωτογραφίες από τον σεληνιακό διαστημικό δορυφόρο της NASA το 2014 καθιστούσαν πιθανό να υπήρχε πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά σύμφωνα με την Τζούλι Στόπαρ, αυτές οι γυάλινες χάντρες είναι απτή απόδειξη. Αυτό που πρέπει να επιβεβαιωθεί είναι η προέλευσή τους.
Τα δείγματα της αποστολής Chang’e 5 είναι τα πρώτα σεληνιακών πετρωμάτων που έρχονται στη Γη μετά τα δείγματα που συνέλεξαν η αμερικανική αποστολή Apollo και ένα σοβιετικό διαστημικό σκάφος τη δεκαετία του 1970. Η κινεζική αποστολή επέστρεψε από τη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τη Χε Γιουγιάνγκ, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στην Κίνα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνα αυτή θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν πώς μικροί πλανήτες και δορυφόροι πλανητών -όπως ο δικός μας- μπορούν να παραμείνουν ηφαιστειακά ενεργοί.
Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 3.000 γυάλινες σεληνιακές χάντρες, μεγέθους όσο η μύτη μιας καρφίτσας, και βρήκαν τρεις που φέρουν σημάδια ότι προέρχονται από ηφαίστειο. Οι γυάλινες χάντρες στη Σελήνη σχηματίζονται όταν λειωμένες σταγόνες ηφαιστειακού υλικού ή υπολείμματα από την πρόσκρουση μετεωριτών, κρυώνουν.
Πηγή: physicsgg