Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Γη θα αποκτήσει δεύτερο φεγγάρι, αλλά μόνο για δύο μήνες

Ένας αστεροειδής, ο 2024 PT5, κατευθύνεται προς τη Γη, όμως αντί να καεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, το μέλλον του επιφυλάσσει κάτι εντελώς διαφορετικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να παγιδευτεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και να γίνει ένα μίνι-φεγγάρι. Όμως αυτό δε θα κρατήσει για πολύ, καθώς θα παραμείνει υπό την έλξη της βαρύτητας της Γης, μόνο για δύο μήνες.

Ο αστεροειδής ονομάζεται 2024 PT5 και βρέθηκε πρώτη φορά το στις 7 Αυγούστου 2024. Φαίνεται πως έχει διάμετρο περίπου 10 μέτρα.

Δύο αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, ο Carlos de la Fuente Marcos και ο Raúl de la Fuente Marcos, μελέτησαν την τροχιά του αντικειμένου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα συλληφθεί στην τροχιά της Γης για ένα σύντομο παράθυρο μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 25 Νοεμβρίου. θα ξαναπέσει στην τροχιά του Ήλιου και θα συνεχίσει το ταξίδι του μέσα από το Ηλιακό Σύστημα.

Με άλλα λόγια, η Γη για αυτή την περίοδο θα έχει δύο δορυφόρους φεγγάρια. Το γνωστό σε όλους μας φεγγάρι και ένα πολύ μικρότερο, που θα γυρίζει γύρω της. Η διάρκεια της περιστροφής του θα είναι 56.6 ημέρες.

Δυστυχώς, το μέγεθός του δεν είναι αρκετό για να μπορούμε να το δούμε με γυμνό μάτι και πιθανότατα ούτε και μέσα από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Σύμφωνα με το Jet Propulsion Lab της NASA, έχει απόλυτο μέγεθος 27.6, που το κάνει τρομερά δύσκολο και αμυδρό, για τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Τα λεγόμενα μίνι-φεγγάρια έχουν κοσμήσει την παρουσία της Γης στο παρελθόν. Ο αστεροειδής 2022 NX 1 ήταν ένα μικρό φεγγάρι το 1981. Έφυγε γρήγορα από τον πλανήτη μας, πριν επιστρέψει ως μίνι-φεγγάρι το 2022 . Υπολογίζεται ότι θα επιστρέψει ως τέτοιο το 2051 για άλλη μια φορά.

2024 PT5

Ο αστεροειδής 2025 PT5  θα επιστρέψει και αυτός σαν μίνι φεγγάρι αρκετές φορές. Η πρώτη από αυτές θα είναι το 2025, όπου θα ξαναμπεί σε τροχιά γύρω από την Γη, ενώ θα τον ξαναδούμε το 2055 να κάνει το ίδιο.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο