Οι υπολογιστές είναι καταπληκτικά εργαλεία και εξαιρετικά ισχυροί, αλλά μόνο όταν προγραμματίζονται από επιδέξια μυαλά. Πάρε για παράδειγμα έναν αλγόριθμο που μιμείται την ανάπτυξη της βλέννας, τον οποίο μια ομάδα ερευνητών προσαρμόζει για να μοντελοποιήσει τη μεγάλης κλίμακας δομή του Σύμπαντος!
Από τη Μεγάλη Έκρηξη, το Σύμπαν διαστέλλεται, ενώ η βαρύτητα συγκεντρώνει την ύλη σε γαλαξίες και συστάδες γαλαξιών. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τεράστιες εκτάσεις κενού, γνωστές ως κενότητες. Αυτή η δομή συχνά αποκαλείται «κοσμικός ιστός».
Ο κοσμικός ιστός είναι η μεγαλύτερη κλίμακα της δομής του Σύμπαντος, αποτελούμενος από νήματα γαλαξιών και σκοτεινής ύλης που διασχίζουν το κενό του διαστήματος. Τα νήματα αυτά συνδέουν συστάδες γαλαξιών, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν οι απέραντες κενότητες.
Η δομή αυτή σχηματίστηκε από τη δύναμη της βαρύτητας, που έλκει την ύλη από την αρχή του χρόνου. Μελετώντας τον κοσμικό ιστό, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν την εξέλιξη του Σύμπαντος, πώς κατανέμεται η ύλη και τη σχέση με τη σκοτεινή ύλη. Κάπου εδώ θα αναρωτιέσαι, τι σχέση μπορεί να έχει τελικά ένας αλγόριθμος βλέννας με το σύμπαν. Σύμπαν. Όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα.
Από τη δεκαετία του ’80, έχει γίνει γνωστό ότι η φύση ενός γαλαξία και οι περιβαλλοντικές του ιδιότητες επηρεάζουν το πώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Ωστόσο, η ακριβής φύση αυτής της σχέσης παραμένει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Μια ομάδα ερευνητών πιστεύει πως κατάφερε να δείξει πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο βλέννας!
Ομάδα, με επικεφαλής τους Farhanul Hasan και Joe Burchett, δημοσίευσε τα ευρήματά της τον Αύγουστο στο περιοδικό Astrophysical Journal. Στο άρθρο περιγράφεται πώς ο αλγόριθμος βλέννας βοήθησε να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια του σύμπαντος.
Ο Burchett πρότεινε τη χρήση του αλγορίθμου βλέννας για αστροφυσικές εφαρμογές, και ο Hasan, μαζί με την ομάδα, προσαρμόσαν τον αλγόριθμο για να τους βοηθήσει να οπτικοποιήσουν τον κοσμικό ιστό. Συνεργάστηκαν με τον ειδικό γραφικών Oskar Elek για να αξιοποιήσουν τον αλγόριθμο.
Ο αλγόριθμος αυτός αρχικά σχεδιάστηκε για να μιμείται τη βλέννα, που μπορεί να βρει την τροφή της δημιουργώντας μια δομή παρόμοια με τον κοσμικό ιστό. Μετά από χρόνια δουλειάς, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο λεπτομερή από τις παλιότερες μεθόδους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ σε παλαιότερες εποχές η ανάπτυξη ενός γαλαξία ενισχυόταν από την εγγύτητα σε μεγαλύτερες δομές, στις πιο πρόσφατες εποχές η εγγύτητα αυτή περιορίζει την ανάπτυξή του. Όλα αυτά κατέστησαν δυνατά χάρη στον τροποποιημένο αλγόριθμο βλέννας, ο οποίος φαίνεται ικανός να δημιουργήσει ένα ολόκληρο νέο σύμπαν.
Πηγή: Techmaniacs