Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Το πρώτο πυρηνικό ρολόι στον κόσμο είναι γεγονός!

Πριν από λίγους μήνες έγινε μια επαναστατική ανακάλυψη που οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα αλλάξει τον τρόπο που μετράμε τον χρόνο: το πρώτο πρωτότυπο πυρηνικό ρολόι είναι πλέον γεγονός.

Μέσα από τη συνεργασία ενός ρολογιού στροντίου και ενός κρυστάλλου με πυρήνες θορίου, μια ομάδα φυσικών κατάφερε να αποδείξει ότι η πυρηνική ώρα είναι εφικτή, φέρνοντας μας πιο κοντά σε πρωτόγνωρα επίπεδα ακρίβειας στη χρονομέτρηση.

Ο Thorsten Strumm από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης δηλώνει: «Με αυτό το πρωτότυπο αποδείξαμε ότι το θόριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρονομέτρης για μετρήσεις ακριβέστατου επιπέδου».

πυρηνικό ρολόιΜέχρι τώρα, τα πιο ακριβή ρολόγια ήταν τα ατομικά, τα οποία βασίζονται στη μετάβαση ηλεκτρονίων μεταξύ ενεργειακών καταστάσεων σε ένα άτομο. Όμως, οι πυρήνες των ατόμων χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια για να αλλάξουν κατάσταση, καθιστώντας τη δημιουργία πυρηνικών ρολογιών μια τεχνικά δύσκολη πρόκληση.

Παρ’ όλα αυτά, τα πυρηνικά ρολόγια θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σταθερά και ακριβή από τα ατομικά, προσφέροντας νέες δυνατότητες για τη μελέτη του Σύμπαντος. Η πρόσφατη μέτρηση της ενεργειακής διαφοράς μεταξύ των καταστάσεων του πυρήνα του θορίου ήταν το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού ρολογιού.

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν κρύσταλλο φθοριούχου ασβεστίου που περιέχει πυρήνες θορίου, τους οποίους διέγειραν με υπεριώδες φως. Στη συνέχεια, συνδύασαν το ρολόι στροντίου με το σύστημα αυτό, μετατρέποντας το υπέρυθρο φως σε υπεριώδες για να συγχρονίσουν τους πυρήνες του θορίου με τη «καρδιά» του ατομικού ρολογιού.

Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια του νέου ρολογιού δεν ξεπερνά ακόμα τα ατομικά ρολόγια, η τεχνολογία έχει ήδη αποδειχτεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε 2-3 χρόνια, το πυρηνικό ρολόι θα ξεπεράσει σε ακρίβεια τα καλύτερα ατομικά ρολόγια που έχουμε σήμερα.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.