Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δορυφόροι “εξαφανίζουν” τα φωτεινότερα αστέρια, λάμπουν πιο πολύ από καθετί άλλο στο διάστημα

Η εταιρεία AST SpaceMobile από το Τέξας έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για το διαστημικό internet, εκτοξεύοντας πέντε τεράστιους δορυφόρους “BlueBird”, στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι δορυφόροι αυτοί, όταν αναπτυχθούν πλήρως, έχουν πλάτος περίπου 213 μέτρα, και όπως το προηγούμενο μοντέλο BlueWalker 3, θα είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό, ακόμη και με γυμνό μάτι.

Η AST SpaceMobile συνεργάζεται με την AT&T για τη δημιουργία του πρώτου δικτύου ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας από το διάστημα. Με την εκτόξευση του BlueWalker 3 τον Σεπτέμβριο του 2022, έδειξαν πως είναι εφικτή η πραγματοποίηση τηλεφωνικής κλήσης μέσω δορυφόρου από ένα απλό smartphone. Ωστόσο, η λαμπρότητα του δορυφόρου προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ήταν τόσο φωτεινός όσο μερικά από τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού.

Τώρα, οι πέντε νέοι δορυφόροι BlueBird είναι εξίσου μεγάλοι και υπόσχονται παρόμοιες εμπειρίες για τους παρατηρητές του ουρανού. Όμως, για να επιτευχθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο ευρυζωνικής δορυφορικής σύνδεσης, η εταιρεία θα χρειαστεί να εκτοξεύσει έναν στόλο περίπου 90 δορυφόρων. Ο CEO της εταιρείας, Abel Avellan, δήλωσε πως οι μελλοντικοί δορυφόροι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι, φτάνοντας το μέγεθος μισού γηπέδου μπάσκετ.

Παρά τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, όπως αυτή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, και το πιθανό σενάριο του να “εξαφανιστούν” τα φωτεινότερα αστέρια από τον ουρανό, η AST SpaceMobile συνεχίζει ακάθεκτη. Δεν είναι η μόνη εταιρεία με τέτοιες φιλοδοξίες, καθώς και η SpaceX με το πρόγραμμα Starlink έχει στόχο να εκτοξεύσει χιλιάδες δορυφόρους, προκαλώντας ανησυχίες για την περιβαλλοντική ρύπανση στο διάστημα και τον κίνδυνο σύγκρουσης των δορυφόρων, γνωστό ως φαινόμενο Kessler.

Η AST SpaceMobile διαβεβαιώνει ότι λειτουργεί με υπευθυνότητα, με στόχο να φέρει το internet σε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Το ίδιο υπόσχεται και η SpaceX. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι μετά τη διατάραξη της Γης, προχωράμε ακάθεκτα προς την καταστροφή και του διαστήματος.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο