Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δεκάδες εκατομμύρια θάνατοι από υπερμικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα, μέχρι το 2025

Οι υπερμικροβιακές λοιμώξεις, που προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, αναμένεται να σκοτώσουν σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Αυτοί οι υπερμικροοργανισμοί, γνωστοί και ως μικρόβια με ανθεκτικότητα στα αντιμικροβιακά (AMR), έχουν αναγνωριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, είναι η πρώτη που παρακολουθεί την παγκόσμια εξέλιξη του φαινομένου και προβλέπει την πορεία του. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από υπερμικροβιακές λοιμώξεις μεταξύ 1990 και 2021, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο αριθμός των θανάτων από υπερμικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 67% έως το 2050.

Παρόλο που οι θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών από υπερμικρόβια έχουν μειωθεί κατά 50% τις τελευταίες δεκαετίες, οι λοιμώξεις σε αυτές τις ηλικίες είναι πλέον πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Αντίθετα, οι θάνατοι σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών αυξήθηκαν κατά 80%, καθώς αυτοί είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.

Σημαντική είναι η περίπτωση του MRSA (ανθεκτικό στέλεχος σταφυλόκοκκου), που ευθύνεται για 130.000 θανάτους το 2021, διπλάσιους από τρεις δεκαετίες πριν. Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι ακόμα πιο ανησυχητική: μέχρι το 2050, τα ανθεκτικά στα φάρμακα υπερμικρόβια θα συμβάλουν σε 8,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ συνολικά θα έχουν ευθύνη για 169 εκατομμύρια θανάτους μέσα σε 25 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα! Η βελτίωση της πρόσβασης σε αντιμικροβιακά φάρμακα και η σωστή φροντίδα των λοιμώξεων θα μπορούσαν να σώσουν 92 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2050.

Πηγή: Techmaniacs

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο